L’Ajuntament renegocia el preu i el nombre d'habitatges de la promoció de pisos de lloguer social

4 d'agost de 2022


Les vivendes, d'una a tres habitacions, costaran entre 260 i 470 € mensuals i es construiran 124 pisos en una única fase, en comptes dels 54 que estaven projectatsL'Ajuntament de Cubelles ha renegociat amb la fundació Salas les condicions de la pomoció de pisos de lloguer social per tal de construir-ne 124 en una única fase, en comptes del 54 previstos inicialment. Així mateix, també s'ha aconseguit una important rebaixa en el preu mensual del lloguer, tal i com ha explicat la regidora de Benestar Social, Alexandra Corvillo. “Vam començar amb un preu de lloguer de 7,5€ el m2, i hem negociat amb la Fundació perquè aquest baixi a 5,76€m2, perquè els pisos siguin realment a un preu accessible i serveixin perquè la ciutadania de Cubelles tingui més oportunitats d’accedir a la vivenda”. L'obra s’executarà en una única fase de quatre edificis de trenta-una vivendes amb una plaça de pàrquing cadascuna. Cada promoció tindrà pisos d’una (24), dos (84) i tres habitacions (16), tots amb terrassa. Dels de dues habitacions, un 4% estaran destinats a persones amb diversitat funcional i tots disposaran de la màxima categoria energètica.

 

Per la seva banda, l'Alcaldessa Rosa Fonoll es mostra molt "satisfeta perquè hem posat fil a l'agulla per desencallar el projecte de vivenda social al municipi que ha de permetre a jove, famílies monoparentals i gegant gran poder materialitzar un projecte de vida al nostre municipi, sense la necessitat d'haver de marxar a viure fora". Fonoll també va destacar que "aquest és un dels projectes que la pandèmia no ha aturat i hem treballat de valent durant tot el mandat perquè aviat sigui una realitat". 

Intervenir en el mercat immobiliari

La regidora Alexandra Corvillo confia en què la posada a disposició d'aquesta promoció de 124 habitatges serveixi per "intervenir en el mercat de lloguer lliure, perquè tenim poca oferta i a uns preus molt alts, per damunt dels 700€". Aquí entraria l'Ajuntament amb preus de lloguer que oscil·larien dels "260 a 470€, en funció de la dimensió, que és un altre dels aspectes que hem renegociat perquè abans només eren de 2 i 3 habitacions i ara hem aconseguit que n'hi hagi d'una per afavorir l'emanciapació dels col·lectius joves i gent gran i que les famílies monoparentals i monomarentals desenvolupin els seus projectes familiars sense l’asfixia econòmica que a hores d’ara moltes d’elles pateixen a causa dels preus elevats de l’habitatge". Així, a banda de posar a disposició de la ciutadania aquests pisos es confia que l'increment de l'oferta ajudi a reduir els preus del mercat immobiliari. 

 

Cada cop estem més a prop que Cubelles tingui un parc d'habitatge social”, explica Corvillo, qui afegeix que "estem contentíssims perquè és una alegria poder donar a Cubelles una promoció d'habitatge social, que és un dret fonamental". La regidora d'Habitatge assegura que en el Govern municipal "sabem el que pateixen les famílies per accedir a la vivenda, que molts joves marxen per la poca oferta i els preus elevats i per això volem intervenir en el mercat per aconseguir que aquestes persones es quedin a Cubelles". 

Reinversió del 50% dels beneficis a partir dels 30 anys

Paral·lelament, la Junta de Govern local ha aprovat l’adjudicació del dret de superfície per a la promoció, construcció i explotació de 4 blocs d’edificis plurifamiliars de 31 allotjaments dotacionals i les places d’aparcament respectives, de protecció oficial, en règim de lloguer per un termini de 75 anys, a la fundació Salas per l’Accessibilitat. La Fundació Salas per l’Accessibilitat finançarà la totalitat de la construcció i es farà càrrec del manteniment dels habitatges al llarg dels 75 anys de vigència de la cessió acollint-se tant als crèdits hipotecaris com als ajuts previstos al Pla d’Habitatge vigent o a subvencions com els Fons Next Generation. 

 

La cessió del dret de superfície s’estableix a cost zero mentre la Fundació es trobi amortitzant aquest préstec hipotecari per a la construcció, amb un màxim de 30 anys. A partir d’aquest moment, l’Ajuntament de Cubelles ingressarà un cànon d’1,43€/m2 de sostre construït i la fundació haurà de reinvertir el 50% dels beneficis o excedents d’aquesta promoció en altres actuacions de foment de les polítiques públiques de lloguer assequible dins del terme municipal de Cubelles, sempre que hi hagi demanda. A més de cedir el dret a superfície del terreny "perquè hi ha un interès social i aquest solar, per llei, està només destinat a construcció d'habitatge de lloguer social", l'Ajuntament aplicarà segons l'ordenança municipal de l'IBI una bonificació del 95% i de la llicència de construcció per aquest interès social del projecte. 

Adjudicació dels habitatges

La gestió i manteniment dels habitatges durant tota la vigència de la cessió del dret de superfície anirà a càrrec de la Fundació Nou Lloc, que també forma part de Cohabitac. "Dissenyarem les bases d'adjudicació dels habitatges juntament de la mà de Nou Lloc, que serà qui gestioni el parc d'habitatge amb la Fundació Salas i que tenen una gran experiència", explica la regidora.

 

La normativa que regularà l'adjudicació es basarà amb les bases que ja utilitzen l'Oficina d'Habitatge de Catalunya i la Diputació de Barcelona i "quedaran perfilades a finals d'aquest any, per això és tant important que les persones interessades s'inscriguin en el registre de sol·lictants d'habitatges socials". Per fer-ho cal demanar hora a través de l'Oficina Comarcal d'Habitatge, que atèn presencialment a l'OPIC tots els dilluns i dimecres amb cita prèvia

 

Sobre el termini de construcció, la regidora ha anunciat que la Generalitat de Catalunya "va obrir el termini de subvencions per al finançament de les promocions públiques el passat mes de juny, la qual cosa ens fa pensar que a finals d'any podria estar tramitada la llicència d'obres i iniciar la construcció a principis de 2023 i després l'obra té una durada d'uns 18 mesos".

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023