El ple aprova el pressupost 2021, que ascendeix a gairebé 20 milions d’euros

29 d'abril de 2021


Els comptes generals inclouen 335.000 euros en ajudes socials directes i una previsió d’inversions de set milions 

El ple extraordinari de l’Ajuntament de Cubelles, convocat aquest dijous dia 29 d’abril al matí, ha procedit a l’aprovació inicial dels pressupostos 2021. En una sessió de només mitja hora, els comptes generals han tirat endavant amb el vot favorable dels grups que donen suport al govern (UC, ERC, CeCP i CUP); l’abstenció de PSC i Junts per Cubelles, i l’única oposició de Cs. En total, la xifra acordada ascendeix fins als 19.969.000 euros, el que representa un increment de 1.113.000 euros respecte a l'exercici anterior, equivalent al 5,90%, sense recórrer a cap increment d'impostos ni de taxes.

 

Segons han relatat tant l’alcaldessa de la vila, Rosa Fonoll, com el titular d’Hisenda, Raül Mudarra, el pressupost d’enguany inclou un total de 335.000 euros en ajudes directes a famílies i comerços, distribuïts en quatre grans línies d’actuació: 150.000 euros en ajuts al foment del comerç; 20.000 euros per al pagament de lloguers de locals comercials; 35.000 euros més per sufragar la taxa de la brossa d’empreses i negocis; 70.000 euros per a persones en situació d’atur, i 60.000 euros per a la confecció de plans d’ocupació.

 

Així mateix, el regidor de l’àrea també ha especificat que els comptes preveuen poc més de dos milions d’euros en inversions diverses, com l’inici de la redacció del Pla General (115.000 euros); arranjament de zones verdes (175.000 euros); desenvolupament del pla d’accessibilitat (173.000 euros); actuacions de millora a la via pública (150.000 euros); adquisició de mobiliari per a la nova biblioteca (273.000 euros), i adequació d’instal·lacions esportives (322.000 euros). Així mateix, Raül Mudarra també ha avançat la voluntat de l’Ajuntament d’afegir cinc milions d’euros més en inversions procedents del romanent, un cop el govern de l’Estat permeti el seu ús, tal com va expressar públicament ara fa mig any.

 

Des de Junts per Cubelles, el seu portaveu, Robert Monzonis, ha anunciat l’abstenció del seu grup atesa “la situació sanitària i d’emergència social”. Amb tot, Monzonis ha sol·licitat major celeritat a l’hora de fer efectiva la concessió dels ajuts, a la vegada que ha afegit que trobava a faltar partides destinades “a reforçar la seguretat, l’eliminació de les barreres arquitectòniques al municipi i la millora de la via pública”.

 

De la seva banda, el regidor de Cs, Manuel Martínez, ha justificat el vot negatiu de la seva formació per la inclusió als pressupostos de la quota de l’AMI i l’augment de la partida de personal.

 

Finalment, la cap de llista del PSC, Renata Bedós, s’ha mostrat “decebuda” pel contingut dels pressupostos en no incloure propostes defensades pel seu grup ja en la discussió dels comptes del 2020 i per la presència de les regidories de Transparència i Memòria històrica que, al seu entendre, “no serveixen per res” i signifiquen “una despesa d’uns 15.000 euros anuals” en concepte d’indemnitzacions per l’assistència del seu titular, Daniel Pérez, als òrgans col·legiats, “una xifra que equival al que reben les associacions de famílies dels centres educatius del municipi o que és la meitat del que es destina a polítiques d’habitatge”. La portaveu socialista també ha mostrat la seva contrarietat per la despesa destinada al canvi de gespa artificial del camp de futbol “que només trepitgen els seus socis, siguin o no de Cubelles” i ha subratllat que els tècnics municipals hauran de treballar amb menys pressupost ja que algunes àrees han sofert retallades per tal d’encabir l’augment de les ajudes socials.   

 

Al darrer torn de paraula, el regidor d’Hisenda, Raúl Mudarra, ha explicat que, un cop es disposi del romanent, es podran preveure noves inversions, a la vegada que recordava que l’Ajuntament “no té ni capacitat econòmica ni d’execució com per eliminar totes les barreres arquitectòniques ni arranjar tota la via pública en un únic any” i que això “ho anem executant progressivament”.

 

Adhesió a la declaració del dia d’Europa

Prèviament a la discussió dels pressupostos, l’Ajuntament ha aprovat per unanimitat l’adhesió del consistori a la Declaració del dia d’Europa, que a Catalunya impulsa el Consell Català del Moviment Europeu, i que té lloc el 9 de maig. A la seva al·locució, l’alcaldessa de la vila, Rosa Fonoll, remarcava que, tot i ser un municipi petit, a Cubelles “fa anys que ens sumem als valors d’unitat i concòrdia que emanen dels principis fundacionals de la Unió Europea. Una Europa dels estats però que també ha de posar al centre de les seves polítiques les regions, els pobles i la seva gent”.   


  • Sessió extraordinària del ple del 29 d'abril

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023