El corriol camanegre torna a nidificar a les platges de Cubelles

30 de març de 2021


Per afavorir la posta d'ous s'han tancat temporalment els accessos a la platja de Les GavinesEl corriol camanegre torna aquesta primavera a nidificar a les platges de Cubelles. Per afavorir la posta d'ous d'aquesta espècie autòctona, la regidoria de Medi ambient de l'Ajuntament de Cubelles ha procedit al tancament dels accessos a la platja de Les Gavines, on s'han avistat exemplars de l'au mediterrània. El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), que fa un seguiment des de fa uns anys de la presència de corriols camanegres a les platges de Cubelles, adverteix que la pressió turística, a la qual s’hi sumen altres perills animals, com és la predilecció que gossos, gats i garses tenen pels seus ous i pollets, fa que moltes cries no arribin a l'edat adulta. Amb l’ajuda de persones voluntàries i tècnics de l’entitat, treballen per la conservació dels seus hàbitats i actuen cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions provisionals per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents.

 

La regidoria de Medi Ambient de Cubelles col·labora estretament amb els objectius de la campanya del GEPEC-EdC, que es focalitzen en "la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació". Igualment, l’entitat defensa que "una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie". 

 

El corriol camanegre (Charadriusalexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que només nidifica a les platges. La nidificació comença a mitjans de febrer quan el corriol mascle excava petits forats a la sorra no vegetada, preferiblement, on després la femella hi fa una posta d’aproximadament tres ous. Poden fer diferents postes des del març fins a finals de juliol, però el seu percentatge de supervivència fins a edat adulta és ínfima, havent-se extingit ja en algunes platges malgrat gaudir d'estricta protecció legal (per la qual cosa dificultar o afectar a la seva reproducció està tipificat pel Codi Penal). Tot i això, segueix en un preocupant estat de conservació al litoral.


  • Corriol camanegre a Cubelles
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023