Societat Recreativa i Cultural l'Aliança

TEMES: Cultura, Interès general, Turisme

Fundada per l’indiano Pere Escardó Pedro l’any 1914, des d’abans de la Guerra Civil a la Societat Recreativa i Cultural l'Aliança s’hi desenvoluparen activitats de teatre, caramelles, cinema i futbol. Al 1918 es va constituir una cooperativa de consum. Durant la Guerra Civil l’edifici fou confiscat i se’n va fer càrrec la CNT, tot i que s’hi va continuar fent activitat de cinema.

 

A partir de 1939, l’Aliança va monopolitzar la vida cultural després de la dissolució del Círcol Cubellenc, identificat amb ERC. Fins a mitjan anys 60 s’hi feia una activitat considerable: ball en dates festives rellevants, el ball de la festa major (fins 1944), concerts i obres de teatre, i es continuà amb les projeccions de cinema.

 

A partir de 1976, es formà a l’Aliança un grup opositor a la Central Tèrmica i s’hi feren també mítings polítics i actes informatius de la transició. Durant els anys 80 i 90 es va establir un conveni amb l’Ajuntament per usar la sala en actes puntuals com el Concurs de Roses, el carnaval, la Festa Major i la representació dels pastorets. A partir del 2004 l’Aliança entrà en una situació crítica, necessitada d’obres considerables per poder seguir fent activitats.

 

El 2011 el ple de l’Ajuntament va declarar l’edifici com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL). El 2010-2011 es van fer la primera fase d’obres al local de l’Aliança. La segona fase, que consistiria en la reforma general de tot l’edifici resta de moment paralitzada per manca de pressupost.


  • Adreça: Carrer Àngel Guimerà
  • Barri: NUCLI ANTIC
Centra els elements al mapa

COMENTARIS

No hi ha comentaris.

Política de privacitat

L’informem que, d’acord amb el Reglament (UE) 679/2016, les seves dades seran incorporades en un fitxer propietat de l’AJUNTAMENT DE CUBELLES. Aquestes dades seran utilitzades per enviar-li informació sobre les notícies de l’Ajuntament de Cubelles. Per a la seva tranquil·litat, l’AJUNTAMENT DE CUBELLES ha pres totes les mesures previstes en la citada normativa per garantir la confidencialitat i seguretat de les seves dades. En cas que vostè vulgui exercir els drets d’accés, rectificació, cancel·lació, oposició, supressió, limitació o portabilitat, ho podrà fer enviant un correu electrònic a l’adreça cubelles@cubelles.cat. Si desitja donar-se de baixa del servei Butlletí de notícies de l’Ajuntament feu clic aquí.

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023