La gestió del residu tèxtil recupera més de 13 tones de roba usada a Cubelles al primer semestre

10 de juliol de 2024


El 90% dels articles recuperats tenen una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatgeMés de 36.000 peces de roba s’han recuperat a Cubelles al primer semestre i han pogut tenir una segona vida. És el balanç que fa Humana Fundación Pueblo para Pueblo del servei de recollida selectiva de roba al municipi. De la gestió d’aquest residu es deriven beneficis ambientals (81 tones de CO2 no emeses) i també socials (creació d’ocupació verda, execució de projectes de cooperació al desenvolupament i programes socials a Catalunya).      

 

La gestió del tèxtil usat viu un moment clau que respon a la creixent sensibilitat de la ciutadania en relació a la sostenibilitat de la moda. Els 13.342 kg de residu tèxtil recollits de gener a juny impacten directament en l’economia circular i social de Cubelles.

 

El 90% de la roba de què es desfan els ciutadans i que recull l’entitat catalana té una segona vida gràcies a la reutilització i el reciclatge, elements estratègics per a l’economia circular i la creació i manteniment de llocs de treball de qualitat. A més, la gestió d’aquest residu ha evitat al primer semestre l’emissió de 81 tones de CO2.

 

El residu tèxtil (la roba, el calçat, els complements i el tèxtil de la llar que ja no s’utilitzen) es diposita en els contenidors ubicats en llocs de fàcil accés, que es buiden periòdicament (entre un i dos cops per setmana) per a garantir-ne un bon servei. Posteriorment, es classifica a la planta de preparació per a la reutilització que Humana té a l’Ametlla del Vallès (Vallès Oriental).

 

“La problemàtica del tèxtil és un tema emergent al llarg dels darrers anys perquè aquest sector és un dels majors consumidors de recursos del món i la conscienciació és un factor determinant. Gran part de la població coneix els projectes de reaprofitament de roba i de donació d’aquelles peces de vestir que ja no es posa, activant l’economia circular, però desconeix que quan la roba es desgasta és un residu més que cal gestionar selectivament a través dels canals específics que permeten el seu reaprofitament com a matèria productiva”, explica Alexandra Corvillo, regidora de Benestar Social i Habitatge.

 

“La recollida selectiva de roba té un gran potencial per a garantir-ne una segona vida: gairebé el 60% se’n pot reutilitzar i el 32%, reciclar. El primer objectiu sempre és la reutilització perquè la peça de roba més sostenible és la que ja s’ha fabricat i no té més costos ni impacte de producció. Per això és important que la roba de què ens desfem es dipositi en el contenidor corresponent, perquè malauradament gairebé el 90% del residu tèxtil no acaba en el punt de recollida adequat, sinó a la brossa”, assegura Rubén Fernández, promotor nacional d’Humana.

Benefici ambiental i social

La gestió del tèxtil usat contribueix a la lluita contra el canvi climàtic: per cada kg de roba recuperada (i que no acaba en un abocador per a ser incinerat) s’hi evita l’emissió de 6,1 kg de CO2, segons un estudi de la Federació Humana People to People. 

 

A aquest benefici ambiental cal afegir-ne el social: la creació d’ocupació verda. L’entitat genera un lloc de treball a Catalunya per cada 18.000 kg de tèxtil recollit. A més, els recursos que se n’obtenen es destinen principalment als programes de desenvolupament que Humana porta a terme als països del Sud de la mà de contraparts o socis locals. Per exemple, projectes de formació de professors de primària, d’agricultura sostenible o contra el VIH/SIDA o la tuberculosi.

Dades globals a Catalunya

A Catalunya, cada persona genera uns 22 kg de residus tèxtils anualment i només 2,3 kg es recullen selectivament per un gestor autoritzat com ara Humana: és l’11%,. A la majoria de les llars d’Espanya i Catalunya, els tèxtils es llencen encara dins la fracció rebuig, la qual cosa es tradueix en una xifra global de 147.000 tones de residus tèxtils llençats sense retorn, segons l’Agència de Residus de Catalunya.


  • Humana_Planta PxR l'Ametlla del Vallès_Classificació.jpg
  • Recollida de roba usada
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023