Sortida cultural al Priorat

6 d'octubre de 2019


Concentració a dos quarts de 8 del matí a la plaça del Mercat. A tres quarts de 8 sortida en autocar per agafar l’autopista AP2 direcció Tarragona. Ens aturarem a esmorzar i després de 40 minuts prendrem la T11 direcció Reus i agafar la N420 fins a Bellmunt del Priorat, on a les 10 h farem una visita guiada al Museu de les Mines de Bellmunt.
El Museu de les Mines de Bellmunt del Priorat, situat a l’antic complex industrial de la Mina Eugènia, és un centre d’interpretació de la mineria del plom a la comarca del Priorat, on durant el segle XX fou un dels centres miners més importants de Catalunya. El Museu va néixer l’any 2002 com a culminació d’un llarg procés de recuperació i posada en valor del patrimoni miner del municipi. Des de la seva fundació el Museu té com a objectius protegir, conservar i difondre els elements patrimonials relacionats amb l’activitat minera, per tal d’esdevenir un eficaç instrument de desenvolupament local, tant a nivell social com econòmic i cultural.


La seu del Museu és el complex de la mina Eugènia, situada a 400 metres del nucli urbà, i fou inaugurada oficialment el desembre de 2002. La mina Eugènia té un total de 20 plantes o nivells subterranis que arriben fins a 620 metres de profunditat, i un entramat d’uns 15 km de galeries. El jaciment de plom d’aquesta zona és conegut i explotat des de la Prehistòria, ara fa uns 3.000 anys. La institució, des dels seus inicis forma part del Sistema Territorial del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Després ens dirigirem fins a Falset, on les 12 iniciarem una visita guiada d’una mica més d’una hora al nucli antic de la població.

 

A Falset podrem veure l’exterior de la Cooperativa Agrícola, ubicada en un edifici modernista construït per l’arquitecte de Valls, César Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí. La plaça de la Quartera està rodejada d’antics porxos i és una de les poques de Catalunya edificades en pendent. S’hi troba el palau dels Ducs de Medinaceli, d’estil renaixentista, i el dels Comtes d’Azara, també amb elements renaixentistes. L’església arxiprestal de Santa Maria fou beneïda el 1770. La Font del Batlle és un racó pintoresc amb safareigs antics i el Portal del Bou és l’únic que queda dels cinc que tancaven la població. Al castell de Falset, del segle XII, s’hi troba actualment el Museu Comarcal.
Aproximadament a un quart de 2 prendrem l’autocar en direcció a Gratallops, fins al restaurant La Cassola per dinar. A dos quarts de 4 sortirem en direcció a Escaladei, on a un quart de 5 iniciarem una visita guiada a la seva Cartoixa.

 

El poder dels monjos de l’orde de Sant Bru, instal·lats a Escaladei des del segle XII, va ser tan important que va arribar a batejar tota una comarca: el Priorat. De l’antiga esplendor només es conserven les ruïnes de la Cartoixa de Santa Maria d’Escaladei, la primera de totes les que més tard es van aixecar arreu de la Península Ibèrica. El monestir d’Escaladei es funda el 1163 a petició del rei Alfons I el Cast, amb la intenció de colonitzar i cristianitzar la Catalunya Nova als musulmans. El lloc escollit és la Vall d’Oliver, als peus de la serra del Montsant, on diu la llegenda que un pastor va somiar uns àngels pujant al cel per una escala: Escaladei, l’escala cap a Déu.


Sobre el sòl rocós de la zona s’estenen els cultius de vinya i oli, dos elements que suposaran la dinamització comercial de tota la comarca. El seu moment de màxim esplendor s’inicia al segle XVI, quan és un dels focus d’entrada del Renaixement a Catalunya, i s’allarga fins al segle XVIII. En aquests tres segles el conjunt monàstic és ampliat fins a la seva configuració definitiva. Actualment, de l’antic conjunt cartoixà d’Escaladei es conserven les estructures, ara com una ruïna romàntica. La visita permet fer un recorregut exterior pels tres claustres (un d’ells reconstruït), l’església, el refectori i una cel·la reconstruïda. Són les restes dels 600 anys d’història d’un dels monestirs medievals i moderns més importants de Catalunya.


A quarts de 6 de la tarda reprendrem la tornada cap a Cubelles.


El preu de la sortida, amb l’autocar, les visites, els guies i el dinar inclòs, és de 44 € per als socis i de 46 € per als no socis.


Inscripcions

  • A partir del dimarts 24 de setembre fins que s’exhaureixin les 50 places de l’autocar.
  • Fins al dijous 26 de setembre solament es poden inscriure el soci més un acompanyant, i les 30 primeres inscripcions també tindran prioritat per ocupar els 30 primers seients de l’autocar.
  • L’ingrés s’ha de fer al compte corrent ES71 0081 1620 32 0001025004 del Banc Sabadell (Oficina del Passeig Narcís Bardají), indicant el nom de les persones que s’inscriuen i qui és soci i no soci. Més informació en el full adjunt.


Lloc

Sortida: Pl. Mercat

Horari

Tot el dia

Preu

44 € per als socis del GEC Amics del Castell
46 € per als no socis.

  • Nou logo dels Amics del Castell
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023