Visites guiades al Castell de Cubelles

Del 6 de juliol de 2019 al 1 de setembre de 2019


Visites guiades a la planta noble del Castell de Cubelles. Durant el mesos de juliol i agost visites tots els caps de setmana. Del setembre a desembre visites tots els diuemenges de les 11 a les 14 hores. 

El castell de Cubelles és una fortificació mil·lenària edificada sobre una antiga vil·la romana que es caracteritza per ser un dels principals senyals d’identitat del poble. Avui en dia, es troba en procés de restauració tot i que una part de les seves instal·lacions, fonamentalment la planta baixa i el primer pis –coneguda com a planta noble- ja es poden visitar i acullen diverses activitats i esdeveniments al llarg de l’any.

El primer document que en fa referència data del 16 d’agost de 1041, en el testament de Gombau de Besora, senyor del terme de Cubelles. Durant força temps, però, els reis catalans anirien comprant i venent-se el castell en funció de si tenien diners o no per pagar les seves guerres. Tot plegat provocava una gran desesperació entre els habitants de la vila, que veien com el seu vassallatge variava en funció dels interessos de monarques i senyors feudals.
Conforme passaven els segles la fortificació va anar experimentat diverses reformes fins que el 1674, el reconegut arquitecte fra Josep de la Concepció li acabaria conferint la seva imatge actual convertint-la en un palauet de planta rectangular i tres pisos. El castell, amb tot, conservaria un dels seus elements més característics i peculiars: la torre semicilíndrica que s’amaga a la part posterior del cos  principal. La remodelació va quedar coronada amb un gran escut heràldic de la família Llupià, esculpit al capdamunt de la porta d’entrada.

A banda de gaudir d’una gran riquesa arquitectònica, una de les darreres reformes va servir per reivindicar diversos grafits, alguns de dimensions considerables, que tenen un elevat valor històric i artístic. Els historiadors situen l’origen d’aquests dibuixos, alguns dels més importants ubicats a la planta noble del castell, al segle XVIII. L’any 1949, l’edifici fou declarat Bé d’Interès Cultural i el 1988 fou adquirit per l’Ajuntament, que el 1993 signà un conveni amb la Diputació de Barcelona per tal que aquesta institució es fes càrrec de
la seva restauració. Habitat per masovers fins al 1976, actualment acull l’Oficina de Turisme i l’Exposició Permanent d’en Charlie Rivel. 


Text: Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell


Lloc

Castell de Cubelles

  • Adreça Pl. del Castell, 1
  • Barri NUCLI ANTIC
  • Horari Visites guiades al castell tots els diumenge de mes, al matí, de les 11.00 h. a les 14.00 h., cada hora en punt s'iniciarà una visita.
  • Telèfon 639868491

Horari

de les 11 a les 14 hores. Visites a cada hora 11.00, a les 12.00 i a les 13.00 hores

Preu

0-16 anys gratuït
Centres educatius/professorat gratuït
+16 anys 4,00€
jubilats/estudiants/aturats/família nombrosa i monoparental 2,00€

  • Visites castell estiu.jpg
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023