TV3 emet el dimecres 14 de novembre, a les 21.25 hores, un reportatge sobre Charlie

30 de novembre de 1999


La sèrie documental "El meu avi", que s´emetrà demà dimecres 14 de novembre, recrea la vida del genial pallasso nascut a Cubelles el 1896.

Josep Andreu Lasserre, el pallasso conegut com a Charlie Rivel, és el protagonista del programa de TV3 “El meu avi”, que la televisió autonòmica emet aquest dimecres, 14 de novembre, a les 21.25 hores.

 

En aquesta sèrie documental els personatges que són objecte de l’emissió setmanal han de complir les característiques d’estar morts i tenir un carrer al seu nom, com és el cas del clown nascut a Cubelles el 23 d’abril de 1896.

 

El capítol dedicat a Charlie Rivel es va enregistrar durant el mes de maig per un equip televisiu d´una productora contractada per Televisió de Catalunya per realitzar aquesta sèrie, dedicada a catalans il·lustres. Aquest equip va prendre imatges d´espais relacionats amb el genial pallasso i va portar a terme una important tasca d´investigació entre el material donat per la família Rivel al poble de Cubelles.

Aquest material, que ja ha estat catalogat per l´Arxiu Històric del Garraf, i que està emmagatzemat a les seves dependències mentre l´Ajuntament de Cubelles negocia amb la Diputació de Barcelona una ampliació de l´espai destinat al Castell de Cubelles per a la seva exposició, està format, principalment, per un important recull fotogràfic d´en Charlie Rivel, documents molt interessants com alguns contractes i cartes rebudes pel genial artista, i una valuosa col·lecció de llibres sobre temes relacionats amb el circ.

En Josep Andreu Laserre va néixer a Cubelles el 23 d´abril de 1896, en una "tournée" que feien els seus pares. El seu pare, el Pere, nascut a Sants era trapecista. La seva mare, la Marie Louise Lasserre, nascuda a França i de professió funambulista.La família Andreu va abandonar el país i es va establir a París, on aviat els va afalagar l’èxit. No va ser fins a la dècada del 1920 quan els germans Rivel: El Charlie, el Polo i el René, amb el nom de ‘Charlot Rivels i su troupe’ van aconseguir un gran èxit amb la seva original atracció gimnàstica serio-còmica al circ Medrano de París.

 

L’any 1954 va fer la primera visita a Cubelles i va prometre tornar-hi, fet que complí. Més endavant, es va establir a Cubelles, on té un carrer, un col·legi amb el seu nom i se li va lliurar la medalla d’or del poble a més d´un monument. Protagonitzà la pel·lícula “El aprendiz de clown”, filmada precisament a Cubelles el 1967.És un dels 13 personatges que Antoni Ribas escollí per al seu documental “Catalans Universals”.

 

El 26 de juliol de 1983 moria a Cubelles un dels pallassos més grans de la història del circ, Charlie Rivel, l’home que una vegada va dir que el millor tresor que conservava era el somriure dels infants del món sencer.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023