Dilluns arrenca el ja tradicional viatge de secundària a la Ruta de l'exili

18 de juny de 2018


Els alumnes de 1r de batxillerat s'allotjaran a la vila agermanada d'Arles de Tec (Vallespir), mentre visiten els principals escenaris de la ruta de l'exili dins del projecte Buchenbald

Per tercer any consecutiu, els alumnes de primer de batxillerat de l'institut Cubelles completaran la Ruta de l'exili, dins del projecte Buchenbald. Una comitiva formada per una vintena d'alumnes i professors s'allotjaran entre el 18 i el 21 de juny al Centre Esportiu de la vila agermanada d'Arles de Tec, municipi amb el que l'Ajuntament de Cubelles col·labora amb aquesta activitat que ja està institucionalitzada al calendari escolar de l'institut Cubelles. L'objectiu és que els joves cubellencs siguin conscients dels efectes que va tenir el feixisme per a milers de refugiats catalans.

 

El viatge arrencarà el 18 de juny en direcció a La Vajol, per on van passar el president Companys, Azaña (president de la República espanyola), Negrín (president del govern espanyol) i Aguirre (president del País Basc) en el seu camí cap a l'exili. Allà visitaran, entre d'altres, el coll de Lli on una placa commemorativa rememora que els líders republicans van passar cap al Vallespir per allà. El viatge dels alumnes cubellencs els portarà també a Argelers, on podran comprobar la platja on els refugiats van haver de passar nits al ras; la tomba del poeta Antonio Machado; la maternitat d'Elna, Perpinyà; i el museu de l'exili de La Jonquera. 

 

Aprofitant la seva estada a Arles de Tec visitaran els principals atractius de la vila de la Catalunya Nord, agermanada amb Cubelles. L'ajuntament, antiga residència del director de la fàbrica de ferro de la vila; l'abadia de Santa Maria d'Arles amb el seu magnífic claustre i la llegenda sobre les relíquies de Sant Abdó i Sant Senén, patrons de la vila i de Cubelles, i les Gorges de la Fou, unes de les més estretes d'Europa. A més, l'ex regidor Jean Pierre Ferrari farà l'explicació de l'exposició sobre la retirada, que organitza cada any coincidint amb la visita dels alumnes cubellencs, i aquests podran conéixer a la Conxita Zumelzu, una veïna arlesenca que va viure en primera persona l'exili.

 

Aquesta activitat està cofinançada per l’Ajuntament de Cubelles i els mateixos alumnes, en el marc del projecte Buchenbald que té un ajut de l’àrea de Cooperació Europea de la Diputació de Barcelona.


Logo Arles de Tec
  • Visita INS Cubelles Arles
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023