Ràdio Cubelles debat l´autenticitat sobre el xató amb les diferents poblacions de l

7 de febrer de 2002



Ràdio Cubelles va emetre divendres passat de les 9 a les 11 del matí, en directe un debat sobre la salsa del xató i la seva autenticitat en el què es va veure evident la rivalitat entre les diferents poblacions de la Ruta. Al debat hi va participar Baltasar Julià, del Gremi d’Hosteleria del Baix Penedès; Antoni Rafecas, president del Club de tast de Sitges; Salvador Blanch, del Gremi Comarcal d’Hosteleria i Turisme de l’Alt Penedès; Santi Coll, del Gremi d’Hosteleria de Vilanova; M. Teresa Menero de l’Associació de la Ruta del Xató; Ada Carné, Tècnica de l’Ajuntament de Cunit.
Els tertulians van estar d´acord en el fet que la polèmica existent sobre la salsa entre els diferents municipis ha fomentat un continu debat que ha fet que se’n parli molt del xató. "Ha estat un estímul per promocionar aquest plat per tot arreu", apuntaven. Baltasar Julià, del Gremi d’Hosteleria del Baix Penedès ha assenyalat que "el que em procurat sempre es que hi hagin aquestes rinyes, disputes que si ens posem seriosos em de reconèixer que no és més que un folkore que ens muntem. Ens ho passem molt bé. Moltes de les coses que diem ens les creiem i això és important". Els convidats van insistir en el fet que "cal donar a conèixer els xatons tal com són i sense variacions" .Antoni Rafecas del Club de tast de Sitges va explicar que ha proposat al Club de tast de fer un curset per aconseguir una salsa autòctona de sitges. Aquesta iniciativa ha estat vista amb bons ulls per la resta de poblacions tot i que creuen que és difícil aconseguir una única salsa autòctona en un mateix municipi. Per la seva banda, M. Teresa Menero, de l’Associació de la Ruta del Xató de Ribes va proposar de "crear una carta on figuressin tots els xatos dels municipis de la Ruta". "El perill d’això", van considerar la resta de participants del debat és "que això podria provocar una pèrdua d’interès dels turistes a visitar les diferents poblacions per anar a provar les diferents receptes i fer rutes turístiques".



Postre de Cubelles

La Regidoria de Dinamització Econòmica i l’Associació d’Hosteleria i Comerç han anunciat la creació del postre de Cubelles. Aquest està previst que es presenti durant la propera edició de la Festa de la Verema. Segons ha explicat, Pierre Franco del forn de l’italià de Vilanova i la Geltrú, qui s’encarregarà de la seva elaboració "el postre de Cubelles podrien ser unes pastes seques".


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023