El ple aprova unànimement iniciar el procediment de construcció del pont del Foix

30 de novembre de 1999


La nova infraestructura viària costarà 1,6 milions d’€ i es construirà enllaçant els carrers Lleida i Pompeu Fabra
El ple de l’Ajuntament de Cubelles va aprovar en la darrera sessió plenària, celebrada el 19 de setembre, la construcció d’un pont de connexió de les dues lleres del riu Foix, a l’alçada de la desembocadura. La nova infraestructura té un pressupost d’1.593.823,93 € i enllaçaria les dues lleres del riu pels carrers Lleida i Pompeu Fabra. Les principals característiques tècniques indiquen que el pont tindrà una amplada de 12 metres (7 de calçada i 2,5 de cada vorera), una llargada de prop de 70 metres i serà de baixa alçada, per tal de minimitzar l’efecte amb el paisatge de la desembocadura del riu.

Josep Marcillas (EC-FIC), Alcalde de Cubelles, que va demanar el vot unànime del projecte “per la seva importància”, va explicar que el projecte elaborat per l’enginyer Jaume Llongueras contempla també la construcció dels enllaços amb els carrers. Marcillas va recordar que “és el primer pas, un tràmit necessari per preveure la despesa i poder implicar als organismes supramunicipals en quant als permisos i al finançament”. En aquest sentit, l’Alcalde va explicar que en tractar-se d’un pont sobre un riu “cal l’informe favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA)”. Precisament, amb l’ACA ja hi ha hagut converses durant la redacció del projecte, per poder consultar els estudis sobre inundacions a 50 i 500 anys que té l’ACA.

Tots els grups polítics municipals van donar el seu suport a la proposta, malgrat que ICV i PPC van manifestar “veure oportunisme polític” en l’aprovació. Tant Joana Navarrete (PPC) com Jordi Coch (ICV) van reconèixer la importància de la construcció de la infraestructura, però van posar en dubte que el govern hagi presentat aquest projecte tot just després de les pluges de les darreres setmanes, coincidint amb l’inici del curs escolar i l’obertura de l’IES a l’altra banda del riu. “Ens venen fum o és que aquests dies, amb la inauguració de l’IES, s’han adonat del problema”, va qüestionar Navarrete, mentre que Jordi Coch va anunciar que “exigirem que dintre d’aquesta legislatura, com a mínim, hi hagi la partida pressupostària per fer-lo”.

Maria Lluïsa Romero (PSC), regidora d’Urbanisme, es va mostrar “orgullosa” de portar el punt al ple i va recordar que altres grups, actualment a l’oposició, “han pogut endegar el projecte del pont quan estaven al govern i no ho van fer”. Romero va comprometre’s a “treballar perquè la partida econòmica necessària estigui al pressupost del 2006”. En aquest sentit, Joan Albet (CiU) va oferir “el nostre suport perquè així sigui” i va recordar que en la seva etapa a l’Alcaldia, en què “hi havia la sensibilitat però mancaven els recursos”, es va treballar amb “un estudi de la Diputació de Barcelona que era menys agressiu amb l’entorn de la desembocadura”. La regidora va reconèixer l´existència d´aquest estudi però va explicar que "era un esboç" que tècnicament era més complicat.

Per la seva banda, els regidors Joan Rodríguez (ERC) i Pilar González (ICb) van reiterar la necessitat de combinar “la necessitat i la protecció de l’entorn”, segons Rodríguez. González, per la seva banda, va manifestar que “és difícil trobar un equilibri entre la recuperació de l’espai natural del Foix i la necessitat del pont, però caldrà buscar el màxim d’equilibri”.

L’Alcalde, finalment, va respondre a ICV i PPC assegurant que “no és necessari que actualment hi hagi partida perquè el que fem és iniciar el procés” i va afegir que “quan s’aprovi el plec de clàusules, obligatòriament, ha d’haver la partida pressupostària”. Marcillas va manifestar que “espero que al pressupost del 2006 es pugui recollir aquesta inversió”. Sobre l’oportunisme de l’aprovació del projecte va assegurar que “un projecte no es fa d’avui per demà, i menys un d’aquesta envergadura” i va recordar que “des del mes de març està encarregat i ens ha arribat ara. Com comprendran no ho hem fet perquè hagi plogut aquests dies i la voluntat de tirar-lo endavant es demostra en el fet que ja vàrem demanar subvenció al PUSOSC del 2003 per executar-lo”. L’Alcalde cubellenc va concloure dient que “el més important és que avui neix el pont”.


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023