Cubelles Noir, una festa literària plenament consolidada

28 d'agost de 2019


La quarta edició del certamen clou amb un èxit de participació i la presència de Petros Márkaris

El IV Festival de novel·la negra del Garraf Cubelles Noir ha finalitzat el 25 d’agost registrant un nou èxit de convocatòria i participació que el consolida plenament dins el calendari d’actes de Cubelles. En aquesta edició  s’han tractat temes diversos com el desembarcament de Normandia, aprofitant l’efemèride dels seus 75 anys amb especialistes com en Pere Cardona. Altres debats que han estat presents en les xerrades del festival s’han centrat en quina relació hi ha entre el gènere negre i el fantàstic, com són els personatges LGTBI dins el món de la novel·la negra, l’actualitat de la televisió al seu costat més fosc, què pensen les empresàries del crim o si cal patir per l’auge de la ultradreta.

 

Amb una perspectiva més local, s’ha parlat de la història de l’Aliança i dels Safarejos amb especialistes locals. No han faltat els afers literaris tractats amb personalitats com Jesús Cañadas, Isabel del Río, Daniel Fopiani, Petros Márkaris, Roger Rubio, Paul Pen, Maria Rosa Nogué, Antonia Huertas o Cristina Manresa, entre d’altres. Precisament Petros Márkaris va ser el guardonat amb el premi al personatge històric de gènere negre pel seu personatge Kostas Jaritos. Márkaris va venir a recollir el premi en persona.

 

Un altre dels actes principals va ser el lliurament dels premis a la millor novel·la negra escrita per una dona tant en català com en castellà. En català, la guanyadora ha estat Mireia Vancells amb la novel·la Aritmètica del crim. El jurat n’ha destacat “la seva originalitat amb una combinació de trama policíaca actual i la connexió amb l’escenari d’ultramar”. Es tracta d’una novel·la que ens transporta un enigma matemàtic i una estructura excepcionalment definida a un final inesperat a través de la seva protagonista Bounty. En castellà la guanyadora ha estat Noelia Lorenzo amb el títol Corazones negros de la que el jurat ha destacat que sota l’estructura clàssica de la novel·la policíaca la protagonista fa reflexionar sobre la prostitució forçada explicat de manera dura i directa.

 

Escolta la valoració del IV Cubelles Noir que ha fet a Ràdio Cubelles el seu comissionari, Xavier Borrell.


Cubelles Noir 2019
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023