Tornen les Jornades Europees del Patrimoni a Cubelles

27 de setembre de 2017


Entre el 5 i el 9 d’octubre estan programades diverses activitats per a tots els públics, per donar a conèixer els actius patrimonials del municipi

Cubelles participarà, un altre any, en les Jornades Europees del Patrimoni (JEP). El Consell d’Europa, sota el lema suggerit Patrimoni i natura: un paisatge de possibilitats, busca posar en relleu els valors patrimonials incorporats a la natura, la importància del medi ambient sobre els estils de vida de les persones i la influència que té sobre el benestar i el creixement socioeconòmic de les comunitats. A Cubelles la majoria d’actes tindrà com a figura central el Castell de Cubelles, documentat per primer cop el 1041, durant els dies 5, 6, 7 i 8 d’octubre.

 

La ponència inaugural es farà al pati de ponent del castell, el dia 6, a les 18.30 h. Membres del departament d’Història i Arqueologia, el Seminari d’Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) i de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona oferiran la conferència Què investiguem a la Cova del Trader. Aquesta conferència versa sobre un treball de recuperació històrica de les excavacions arqueològiques dutes a terme a la zona del Penedès i el Garraf, que va fer que es tornessin a estudiar els materials antics de la Cova del Trader i que s’executés una petita excavació per comprovar-ne l’estat de conservació. Els resultats preliminars apunten que la cova pot ser un jaciment cabdal per comprendre millor l’extinció dels neandertals i l’arribada dels primers homo sàpiens a la zona. Un altre dels actes principals d’aquestes jornades arribarà la nit del divendres 6, amb les visites guiades a la planta noble del castell. Per fer reserves o consultar horaris, es recomana contactar amb l’Oficina de Turisme (93 895 25 00).

 

Tanmateix, el primer acte se celebrarà el dia 5 al pati de ponent del castell, on es presentarà el llibre de contes El Kesse i la Kosse, sobre el jaciment de la Font de la Canya. L’endemà, dia 6 d’octubre, es farà també al pati de ponent del castell, al llarg del matí, l’activitat Més de dos milions d’anys, encesa de foc i exposició adreçada a les escoles del municipi. El 7 d’octubre a les 11.00 h. del matí, es repetirà l’activitat, aquest cop obert al públic general i on no es necessitarà cap inscripció prèvia. D’altra banda, de les 11.00 h. fins a les 13.00 h., hi haurà jornada de portes obertes a l’Exposició permanent del pallasso Charlie Rivel.

L’última activitat de les jornades es farà el dia 8 d’octubre, a les 9.30 h. Es tracta d’una caminada que s’iniciarà a la plaça del Castell de Cubelles  i passarà per la desembocadura del Foix, pel niu de metralladores, el fortí de la Mota de Sant Pere i inclourà una visita a l’espai de la Mota. En aquesta última ubicació, l’arqueòleg Dani López, de la Font de la Canya, desenvoluparà  la hipòtesi que argumenta que l’emplaçament podria haver estat un port púnic. Posteriorment, l’arqueòleg Jordi Ramos, narrarà la història del fortí de la Guerra Civil, que també es podrà visitar.

 

Les Jornades Europees del Patrimoni pretenen impulsar i realçar el valor del patrimoni cultural i els diferents municipis i entitats organitzen un seguit d’activitats gratuïtes per a tots els públics.


Jornades Patrimoni
  • Jornades patrimoni 2017
  • Pagina 11 castell
  • Cultura jornades patrimoni
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023