Una carta de condol cubellenca pels atemptats a Barcelona formarà part del MUHBA

18 de setembre de 2017


Cartells, espelmes, peluixos i altres objectes dipositats al mural pla de l’Os estan sent catalogats per patrimonialitzar-los

L’Ajuntament de Barcelona ha elaborat una proposta d’actuació memorial a les Rambles que ha de permetre posar en valor, documentar i patrimonialitzar les múltiples mostres i expressions espontànies de dol i solidaritat de la ciutadania, sorgides després dels atacs terroristes de Barcelona i Cambrils, que en total han deixat quinze víctimes mortals.

 

D’entre els milers de cartes, espelmes, peluixos i altres objectes, també s’hi troba una carta de l’Ajuntament de Cubelles que va ser dipositada personalment per l’Alcaldessa, Rosa Fonoll, i que vol mostrar el condol de tota la vila amb les víctimes de l’atemptat del passat 17 d’agost i amb la ciutat de Barcelona en general.

La proposta té per objectiu la patrimonialització d’aquests espais de memòria popular, i s’ha cartografiat cada punt memorialístic de cara a procedir a una recollida ordenada del material que serveixi per a la correcta manipulació, documentació, organització, classificació i conservació, d’acord amb el protocol de patrimonalització que està treballant el el Museu d’Història de Barcelona (MUHBA) i l’Arxiu Municipal de Barcelona.

 

S’han documentat els grans espais centrals de l’inici de les Rambles, la font de Canaletes i el pla de l’Os; els petits espais vinculats al record de persones concretes, com a la Boqueria; i la resta de petits espais memorials que han sorgit de forma espontània en arbres, fanals, pintades al terra o balcons. Així doncs, ha quedat un exhaustiu registre i catàleg de cartells, espelmes, ninos de peluix, joguines, oracions, banderes, flors, globus, pilotes de futbol notes, cartells amb llaços negres… etc.

 

Pel que fa a la documentació del material, el MUHBA està ultimant el protocol de patrimonialització per poder preservar una mostra representativa d’objectes dipositats aquests dies, a efectes museístics. L’Arxiu Municipal de la ciutat custodiarà els documents escrits dipositats aquests dies a les Rambles, i la comissió competent decidirà quins es preserven i en quin format (físic o digitalitzat). En tot cas, quedarà la documentació gràfica de tots els espais que ja han fet el MUHBA i la direcció de Comunicació. L’objectiu final és que aquesta documentació passi a ser de consulta pública de tota la ciutadania un cop s’hagi tractat.

 

Llibre de condol

Paral·lelament, l'Ajuntament de Cubelles ha fet arribar als ajuntaments de Barcelona i Cambrils una còpia del llibre de condol que va instal·lar-se a la porta de l'ajuntament i on els cubellencs que ho desitjaven van poder expressar la seva solidaritat amb les víctimes de cadascuna de les poblacions que van patir els atemptats terroristes del passat 17 d'agost.


Carta condol Cubelles
  • Carta condol Cubelles 2
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023