El Ple de juliol aprova un crèdit per millores d'enllumenat

19 de juliol de 2017


Cubelles s'adherirà al projecte Stolpersteine, de recuperació de la memòria històrica



La darrera sessió plenària abans de l'aturada estiuenca va aprovar diversos projectes econòmics, la modificació de taxes, l'adhesió al projecte de memòria històrica Stolpersteine i la designació dels dies 30 de juliol i 16 d'agost de 2018, com a festes locals del 2018, entre d'altres.

 

En l'àmbit de la gestió pressupostària, i d’acord amb el finançament aprovat en el pressupost 2017, es va aprovar concertar una operació de crèdit a llarg termini amb la Diputació de Barcelona per import de 175.000€. Aquests diners finançaran partides d’inversió en enllumenat (105.000€) i l’adquisició d’aplicacions informàtiques en l'àmbit de l'administració electrònica (70.000€). Aquest crèdit va rebre el suport del Govern municipal (UC11-RCat, ERC, CiU, ICV i el regidor Ecija) i Cubellencs mentre que es van abstenir PSC i PPC i els grups de Cubelles Si es Pot i Guanyem Cubelles van votar en contra.

 

L'altre punt descatat de l'ordre del dia, i que va rebre el suport gairebé unànime de tot el plenari, amb la única abstenció de Cubellencs, va ser l'adhesió al projecte de recuperació de la memòria història Stolpersteine, que impulsa l'artista alemany Gunter Demnig i que té el suport del Memorial Democràtic. Aquesta paraula germana, que significa 'pedra en la que s'ensopega', dona nom a un projecte de reconeixement i rehabilitació de la memòria de totes les persones represaliades com a conseqüència de la defensa de la democràcia i les llibertats. En especial de totes les persones assassinades als camps de concentració nazis. L'aprovació municipal suposa iniciar les tasques d'investigació i recerca per localitzar a totes les persones de Cubelles deportades a camps de concentració, per posteriorment situar al davant dels seus domicilis una llamborda de 10cm x 10cm amb la referència del nom, la data de naixement, la d'exili, la de deportació, el camp de concentració i la data d'execució. El Grup d'Estudis Cubellencs Amics del Castell, en diverses obres en què han analitzat aquest període històric, han identificat almenys a un veí del municipi, Josep Agustí Bombui, conegut com en Tit, que va ser deportat a Mauthausen el 1940 i assassinat el novembre de 1941. Ara, gràcies a aquesta aprovació, també es podrà investigar si van existir d'altres, reconéixer la seva valentia i dignificar la seva mort. Anna Martínez va justificar la seva abstenció pel fet que "no s'ha demanat permís als familiars per saber si volen el reconeixement", si bé la regidora de Cultura, Ester Pérez, va destacar el caràcter inicial de l'adhesió i la voluntat de "comunicar-se amb tots els familiars quan s'hagi estudiat l'existència de totes les persones que, com en Tit, van ser deportats a camps de concentració". 

 

També es va tirar endavant una modificació pressupostària per la utilització de romanent líquid de tresoreria per fer front a despeses urgents, no previstes en el pressupost 2017, i que no tenen partida o necessiten un suplement de crèdit. En aquest sentit, s’incorporen 154.717,39€ que quedaran distribuïts entre partides que necessiten un suplement de crèdit, com inversions ordinàries en la xarxa d’aigua (21.953,47€), inversions en enllumenat (3.472,47€) i les excavacions de les Coves del Trader (3.500€); i d'altres amb crèdit extraordinari, com la substitució de la torre de comunicacions de l’edifici de Ràdio Cubelles (5.989,50€), despeses derivades de la tramitació de la permuta entre un terreny propietat de l’Ajuntament de Cubelles i el d’un particular (79.801,95€) i la substitució del paviment de la pista exterior del Poliesportiu (40.000€). Hi va donar suport el Govern municipal (UC11-RCat, ERC, CiU, ICV i el regidor Ecija), mentre que es van abstenir PSC, Cubelles Si es Pot, PPC i Cubellencs i Guanyem Cubelles va votar en contra. 

Modificació de taxes

En l’aspecte econòmic, també es van aprovar les modificacions de la taxa número 20, per incloure els preus de les visites a la planta noble del Castell de Cubelles, i de la número 10, del cementiri municipal. En la taxa d'ús d'espais municipals, es va eliminar la bonificació del 75% per a les persones empadronades de Cubelles en els casaments civils, tota vegada que els beneficis fiscals atenent al criteri de veïnatge són contraris a normativa. Hi van donar suport el Govern municipal (UC11-RCat, ERC, CiU, ICV i el regidor Ecija), PPC i Guanyem Cubelles, en contra de Cubelles Si es Pot i les abstencions del PSC, Cubelles Si es Pot.

 

En relació a la taxa del cementiri municipal, es va aprovar un nou redactat per concretar els casos en què es realitzaran enterraments de tipus social. En aquest sentit. s'estableix la necessitat d'incorporar un informe dels Serveis Socials municipals que certifiquin la manca de recursos per fer front a l'enterrament. Per altra banda, també s'elimina la bonificació del 50% del lloguer dels nínxols antics, atès que s'ha afrontat ja la reforma de la mòdul 1 i "és previst que les obres dels següents mòduls s'inciïn al novembre, passat Tots Sants, i quan acabin les obres de l'ossera i el nou columbari", va explicar el regidor Josep Ma. Hugué. Tots els grups van donar el suport a la modificació, amb l'excepció del PSC i Guanyem Cubelles. El regidor d'aquesta formació, Dani Pérez, va justificar el seu posicionament en el fet que "s'hauria d'haver aprofitat per buscar la progressivitat en funció de la capacitat econòmica". 

Normativa pel correcan i la platja de gossos

 

Amb l'entrada en funcionament de nous espais d'esbarjo per a gossos, la platja per a gossos i el correcan, es va aprovar amb els únics vots contraris de Cubelles Si es Pot, de la modificació de l'ordenança municipal de tinença d'animals de companyia per regular els dos espais. El correcan, que el regidor Hugué va anunciar que "podria estar a finals d'aquest mes operatiu, cosa per la qual demano disculpes perquè se'ns ha retardat l'obra", estarà obert de 7 a 23h. (1 d'octubre a 31 de maig) i de 6 a 23h. (de l'1 de juny a 31 de setembre). Albert Tribó va mostrar el seu rebuig a la modificació i va anunciar "la presentació d'al·legacions en la que tocarem temes sensibles". 

 

Mocions dels grups

En l'apartat de mocions, només el PPC, el PSC i el regidor José Manuel Ecija van donar suport a la moció presentada pels primers perquè l'Ajuntament de Cubelles no doni suport a la celebració del referèndum anunciat per a l'1 d'octubre i formalitzar la sortida de l'Associació de Municipis per la Indpendència

 

Tampoc va prosperar la proposta de Cubelles Si es Pot pel laïcisme i la llibertat de consciència a les institucions públiques, que només va comptar amb el suport de Guanyem Cubelles. Com tampoc va rebre suport la moció d'aquesta formació d'impulsar un pla d'ocupació per a persones aturades del municipi als que els hi faltin pocs mesos per accedir a la pensió de jubilació. En aquest punt, el regidor d'Ocupació, Narcís Pineda, va recordar que l'Ajuntament ja oferta a través del Consell Comarcal, la Generalitat i la Diputació de Barcelona "plans d'ocupació en els quals no s'esclou a cap persona" i va destacar que del centenar de persones en situació d'atur propers a l'edat de jubilació "només 29 estan inscrites al Servei d'Orientació Laboral de Cubelles". 

 

La que sí va prosperar per unanimitat de totes les forces municipals va ser la presentada pel PSC de suport a la candidatura de la Sardana a la llista de Patrimoni Immaterial de la UNESCO

 

 


  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023