Més de 2.000 persones visiten els jardins de Can Travé

25 de juliol de 2016


La jornada de portes obertes que va servir per inaugurar els jardins es va completar amb el Crepuscle poètic



La primera jornada de portes obertes als jardins de Can Travé es va tancar amb més de 2.000 visites. Les autoritats municipals amb l’Alcaldessa, Rosa Fonoll, el regidor de Patrimoni, José Manuel Ardila, i la regidora de Cultura, Ester Pérez, al capdavant van obrir la porta del recinte a una llarga fila de persones que esperaven ansioses conèixer de primera mà els magnífics jardins romàntics que amaga el palauet neoclàssic.

 

Rosa Fonoll i José Manuel Ardila van donar la benvinguda als assistents, mentre que Pau Marsé, encarregat de coordinar l’equip de jardiners de Tegar va explicar les accions que s’han dut a terme en aquests mesos. “Hem arribat a retirar 70.000kg. de massa natural”, la majoria d’ella pinassa i fulles caigudes. A més, s’ha alleugerit el bosquet de pins perquè hi havia una superpoblació que impedia que la llum natural entrés al jardí i, a més, es recolzaven uns sobre els altres i hi havia perill que caiguessin sobre l’antiga biblioteca. “Cada arbre que s’ha talat d’aquest jardí ha estat reposat per una altra espècie vegetal”, va concloure Marsé. De tota la vegetació de Can Travé, va destacar el pi pinyoner que presideix el jardí, així com un parells més d’arbres, un d’australià i un altre japonès, que tenen una floració molt interessant.

 

A banda d’una breu explicació històrica inicial, els visitants van poder passejar lliurement per bona part del jardí en especial la zona dels llacs, on fins fa pocs dies vivien una trentena de tortugues. El mateix tècnic de Tegar va explicar que el passat 19 de juliol tècnics del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) es van emportar tots els exemplars de les dues espècies de tortugues que hi havia a Can Travé, d’estany (leprosa) i de rierol, per “l’alt interès que tenien per uns animals que estan en perill d’extinció”. En total s’han traslladat 17 tortugues d’estany (2 cries, 2 subadults, 4 femelles i 9 mascles) i 13 tortugues de rierol (totes mascles). Les de rierol estan en vies d’extinció, de tal manera que el CRARC les inclourà en les accions de suport a les poblacions existents als rius Gaià i Llobregat. Pel que fa a les tortugues d’estany, també conegudes com leproses, se’ls hi farà una anàlisi genètica perquè se sospita que haurien creat una nova línia genètica que requerirà l’enviament a un centre de recuperació d’Espanya per fer-ne la gestió final.

 

El Crepuscle Poètic de Ràdio Cubelles, un èxit d’assistència

La jornada de portes obertes de Can Travé es va cloure amb la segona edició Crepuscle poètic, organitzat per el programa Laberint poètic, de Ràdio Cubelles que va aplegar més de 300 persones, que dues hores abans de començar l’espectacle ja omplien bona parts dels seients. Els poetes que van participar en aquesta edició del Crepuscle van ser els catalans Teresa Centelles i Abelardo Gil i els mallorquins Miquel Adrover i Jaume Caldentey.

 

Enguany, el poeta relacionat amb Cubelles convidat va ser Joan Boscà. Anselm Cabús i Manuel Millán, autors del llibre Joan Boscà i Almogaver, senyor de Cubelles, van ser els encarregats de fer una petita aproximació a aquest personatge del renaixement. La lectura dels sonets de Boscà va córrer a càrrec de Teresa Joval i Angelina Zurita.

 

Però no només la poesia va omplir els jardins de Can Travé. També una quinzena de quadres del japonès, afincat a la vila des de fa molts anys, Shozo Somekawa i la cubellenca Joss Marmottan van donar uns  tocs de color a les escultures y vegetació el recinte. I tot acompanyat per la música de guitarra del mestre Santi Pavón i la veu de la soprano cubellenca Maria Lluïsa Muntada, que van interpretar quatre cançons de diversos autors, una de les quals va sorprendre propis i estranys per la seva lletra força surrealista.

 

Els jardins de Can Travé tornaran a obrir les seves portes el proper 14 d’agost, en motiu de la celebració del tradicional pregó de Festa Major, que enguany anirà a càrrec de la colla de Gitanes de Cubelles que celebren els seus 20 anys.


  • Crepuscle poètic
  • Can Travé
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023