La Festa Major 2013 arriba amb moltes novetats

7 d'agost de 2013


L'exhibició dels Balls Populars precedirà el pregó, que enguany va a càrrec del periodista i actor Xavier Graset



L'edició 2013 de la Festa Major de Cubelles arrenca aquest divendres, amb moltes novetats. des de fa uns dies, la regidoria de Cultura i Societat, encarregada de la coordinació del programa d'actes a través de la Comissió de Festes, distribueix el programa oficial, farçit d'actes des d'aquest divendres fins el proper 17 d'agost. La portada de l'edició d'enguany és del dissenyador cubellenc Abel Miró, que s'ha inspirat en la recuperació dels capgrossos de Cubelles, una representació dels quals posa davant dels principals edificis i monuments de la vila.

 

La novetat més destacada és el canvi d'ordre dels actes de la tarda del 14 d'agost. Enguany la Comissió de Festes i la regidoria han decidit que l'exhibició dels balls populars de Cubelles precedeixi el pregó, que enguany protagonitzarà el periodista i actor teatral Xavier Graset. L'actual presentador de l'Oracle, a Catalunya Ràdio, és també el protagonista del monòleg Sobre els danys del tabac i...les ostres, que portarà a la nostra vila durant la propera Festa de la Verema, el 7 de setembre. 

 

La resta d'actes tradicionals es mantenen inalterables. Els 12 morterets i el repic de campanes obren la Festa Major el 14 d'agost al migdia. A la nit, el passeig tornarà acollir el gran castell de focs d'artifici a càrrec de la pirotècnia Igual, que precedirà la cercavila nocturna, un dels gran atractius turístics de la vila. L'endemà, dia de la Mare de Déu, les autoritats presidiran l'entrada a l'ofici solemne, en el qual les membres de la colla de Panderos de l'Agrupació de Balls Populars de Cubelles, en motiu del seu 20è aniversari, realitzaran la tradicional ofrena dels productes dels pagesos de la Vila. En acabar la missa, els balls populars realitzaran la cercavila de la sortida d'ofici, fins arribar a la plaça de la Vila, on es farà una nova exhibició de les diferents colles. Enguany, la gran novetat és la recuperació de la colla de Capgrossos, que tornen a formar part dels entremesos municipals després d'uns anys d'absència. 

 

Pel que fa al programa, enguany el tema central és l'aniversari dels Panderos de l'Agrupació. La revista també incorpora la ja esperada separat històrica, elaborada pel Grup d'Estudis Cubelles Amics del Castell, que enguany porta el títol de "Miscel·lània Cubellenca". El dossier de recerca històrica, obra de Joan Vidal, Antoni Pineda, Núria Fonoll i Núria Jané, està dividt en quatre capítols: "Festa Major de 1963. 50 anys de l'homenatge a Charlie Rivel", "El pregó de Festa Major i els seus protagonistes", Programes de festa i història local: una llarga i profitosa relació" i "La Festa Major de Cubelles en el primer terç del segle XX".  

 

Que comenci la música!

Una de les principals novetats és l'increment d'activitats musicals, que enguany arrenquen el divendres 9 d'agost, amb un concert del grup El príncipe rana, amb representants cubellencs, i Vuit, un grup que s'ha donat a conèixer després de posar la banda sonora a alguns capítols de la popular sèrie de TV3 "Polseres vermelles". Es tracta d'una petició expressa d'un grup de joves de la vila, recollida per la Comissió de Festes pel cap de setmana previ als actes més tradicionals. Dissabte, 10 d'agost, després del ja consolidat assaig general, repeteix el ball amb Dj's, una fórmula que també protagonitzarà el ball posterior al sopar a la fresca (15 d'agost). Però aquestes no són les úniques propostes musicals per a aquesta Festa Major. Diumenge 11 d'agost (23h., pl. de la Vila) serà el torn del jazz, amb La vella Dixiland i Marina Barahona, mentre que el ball de l'empalmada (14 d'agost), després del tradicional castell de focs d'artifici de la Pirotècnica Igual, vindrà de la mà de l'orquestra Girasol i els vilanovins Ragatunning. El dia de Festa Major, el 15 d'agost, l'orquestra La Chatta repeteix pel concert (19,30h.) i ball (24h.). També musical serà l'acte que clourà l'edició d'enguany de la festa en honor a Santa Maria, el dissabte 17 d'agost, amb una nova edició del Cubelles Rock City, que enguany comptarà amb les formacions Güru, Crueladevil i Noctämbulus.

 

Teatre, activitats infantils i esports

El programa es completa amb activitats per a tots els públics. Des de la màgiadel popular Mag Lari (12 d'agost) fins al cinema a la fresca (13 d'agost), una altra de les novetats d'enguany després de la bona acollida que va tenir l'activitat dins de les dues darreres edicions de la Festa Jove. Entremig, el tradicional concurs infantil de Fauna (10 d'agost), una nova edició del sopar a la fresca (15 d'agost), l'espectacle del circ Los i les sardanes (16 d'agost).

 

Activitats esportives

El tradicional motocross i la cursa americana (10 d'agost) i el XIII Open de tennis Vila de Cubelles (del 12 al 17 d'agost) són, un any més, la principal atracció esportiva d'una Festa Major que perd el tradicional partit de presentació del CF Cubelles. En substitució d'aquest, el CE Cubelles organitza un torneig de futbol 7 (10 d'agost). A més, tornarà a celebrar-se les tradicionals regates del CM Cubelles (17 i 18 d'agost) i el campionat social de Petanca (9 i 10 d'agost).

 


  • Cartell Festa Major 2013

Enllaços relacionats

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023