L'any passat es van diagnosticar 5.497 casos de càncer de mama a Catalunya

19 d'octubre de 2023


La supervivència de les pacients amb aquest tumor als 5 anys després del diagnòstic frega el 90%



 

Un any més el Departament de Salut se suma a la commemoració del Dia Mundial contra el càncer de mama, el 19 d’octubre, que té per objectiu conscienciar a la població de la importància del diagnòstic precoç d’aquesta malaltia. A Catalunya, el càncer de mama és el tumor més freqüent en les dones catalanes, tant en incidència com en mortalitat.

 

Les estimacions més recents indiquen que l’any 2022 es van diagnosticar 5.497 casos a Catalunya, que corresponen al 30% del total de tumors diagnosticats en dones aquell any. La seva taxa bruta d’incidència a Catalunya és de 138 casos per cada 100.000 dones. Pel que fa a la mortalitat, s’ha estimat que a Catalunya durant el 2022 van morir 1.091 dones, suposa el 18% del total de morts per càncer en dones a Catalunya i la seva taxa bruta de mortalitat és de 27 casos per cada 100.000 dones.

 

I en quan a la supervivència de les pacients de càncer de mama als 5 anys després del diagnòstic és del 89%.

 

El total de reconstruccions de mama realitzades fins al 30 de setembre d’aquest any ha estat de 1.507. La dada inclou tota la tipologia de reconstruccions: garantia, patologia benigna per hipertrofia, neoplàsia benigna, etc.

Detecció precoç

La detecció precoç permet detectar el càncer de mama en una etapa molt inicial, quan encara no produeix molèsties i la possibilitat de curació és més alta. Per això, el Departament de Salut, d'acord amb les recomanacions de diversos organismes internacionals, convida les dones d’entre 50 a 69 anys a fer-se una mamografia cada 2 anys.

 

Cada any, en aquest programa de cribratge es conviden unes 430.000 dones i, d’aquestes, hi participen un 65%. En els darrers anys, aquest programa ha detectat una mitjana de 1.300 casos de càncer de mama cada any.

 

La prevenció és un altre element bàsic per reduir l’impacte de la malaltia. Malgrat que no se'n coneixen les causes exactes, el Codi Europeu contra el càncer recull un seguit de recomanacions per disminuir el risc de tenir un càncer de mama: mantenir un pes saludable i evitar l'obesitat -especialment després de la menopausa-, fer activitat física regularment, reduir el consum d'alcohol i practicar la lactància materna.


  • Cancer mama
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023