L’Ajuntament demana que s’acceleri el traspàs de la titularitat de la carretera de Mas Trader a la Diputació

10 de setembre de 2020


El canvi es va anunciar el 2016 però encara no s'ha realitzat i la rehabilitació s’ha retardat, com a mínim, fins al 2022

L’Alcaldessa de Cubelles i el regidor d’Espai Públic, Rosa Fonoll i Josep Maria Hugué, es van reunir el 8 de setembre amb el diputat Pere Pons, president de l’àrea d’Infraestructures i Espais Naturals de la Diputació de Barcelona per tornar a demanar que assumeixin el més aviat possible la titularitat de la carretera de Mas Trader a Costa-Cunit.

 

El diputat no s’ha compromès a solucionar la problemàtica de forma immediata, ja que primer la via ha de ser oficialment titularitat de l’organisme provincial i, després, l’execució de la rehabilitació de la carretera requereix d’un projecte que, si les disposicions pressupostàries ho permeten, es redactaria l’any vinent (2021) i no s’executaria abans de l’exercici 2022.

 

La problemàtica arrenca el 2016 quan es va anunciar que la carretera de Mas Trader a Costa-Cunit passaria a ser de la xarxa local de la Diputació de Barcelona i que s’invertiria en la seva reforma prop de 800.000€. El febrer de 2018 el Govern ja tenia la conformitat de la Diputació i el novembre d’aquell any es va concretar l’execució del pla zonal de la xarxa local de carreteres, que s’hauria d’haver portat a terme entre el 2019 i 2020. Aquest contemplava que la carretera de Mas Trader a Costa-Cunit, que actualment té consideració de camí, passaria a formar part d’aquesta xarxa depenent de la Diputació de Barcelona.

 

Tot i aquesta cronologia, fins el passat mes de desembre no es va aprovar el pla de zona de la xarxa local de carreteres, i ara caldrà concretar el traspàs del camí a la Diputació, un procediment administratiu que retarda l’execució de la rehabilitació a, com a mínim, l’any 2022. A més, mentre l’organisme provincial no sigui el titular no tenen intenció d’invertir en el seu manteniment, tal i com van traslladar els tècnics de la Diputació en una visita el passat mes de juliol per avaluar l’estat de la carretera, i va ratificar el passat 8 de setembre el diputat als representants locals. Únicament remetran un informe sobre l’estat de la via, per tal que l’Ajuntament realitzi actuacions complementàries que redueixin encara més la sinistralitat de la via. Però el finançament d’aquestes ha d’anar a càrrec dels pressupostos municipals, motiu pel qual s’estan mirant les opcions de subvenció a través del Pla de Camins del mateix organisme provincial.

Un ‘camí’ d’ús intensiu

La carretera de Mas Trader (Cubelles) a Costa-Cunit (Cunit) es coneix topogràficament com el Camí de les Tortes i té una longitud de 4,33km. El pla de zona aprovat el passat mes de desembre preveu transformar-la a una xarretera de la xarxa local.

 

Les zones més ombrívoles d’aquest vial són escenari d’accidents de trànsit com a conseqüència que l’asfalt rellisca o, fins i tot, es glaça a l’hivern. La via que connecta Costa-Cunit amb Cubelles, a través de Mas Trader és poc utilitzada pels conductors locals, però és d’ús freqüent entre els veïns de Cunit per arribar a Cubelles o enllaçar amb la carretera del pantà del Foix, cap a la resta del Garraf i l’Alt Penedès.

 

Alguns d’aquests accidents, fins i tot, han estat mortals o han provocat incendis forestals. Per aquests motius el passat mes de gener l’Ajuntament de Cubelles va assumir els més de 20.000€ de cost del fresat d’alguns trams d’aquesta carretera per tal de minimitzar els riscos d’accident.


fressat ctra Costa Cunit
  • Carretera Costa-Cunit
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023