El Ple aprova la declaració del conjunt arqueològic de la Mota com a Bé Cultural d'Interès Local

22 de juliol de 2020


L'enclavament abraça el jaciment portuari de l'època ibèrica i el fortí de la Guerra Civil



El Ple ordinari del mes de juliol va aprovar, de forma unànime, la declaració del conjunt arqueològic de la Mota de Sant Pere com a Bé Cultural d'Interès Local (BCIL). La regidora de Patrimoni Local, Alexandra Corvillo, va destacar la importància del conjunt, que inclou el jaciment portuari de l'època ibèrica (s.IV aC) i el fortí de la Guerra Civil, ambdós "en excel·lent estat de conservació".

 

Als anys 60, 90 i 2000 es van trobar indicis sobre la presència d'un jaciment ibèric a la zona, però "no va ser fins el 2018 en què un grup d'arqueòlegs de la Universitat de Barcelona, juntament amb aquest actual Govern, aposten per estudiar a fons aquesta joia ibèrica que podrà arribar a ser, no solament dels jaciments de l'època més importants del Penedès, sinó també de tota Catalunya". Un cop declarat com a BCIL se seguiran les actuacions previstes, que bàsicament són les de "retirar les terres excavades, reconstruir un dels edificis més grans del jaciment perquè sigui visitable i seguir les excavacions". La regidora va anunciar que l'any vinent, a recomanació de la Generalitat i la Diputació, es tornarà a passar el georadar perquè els resultats del que es va passar fa uns mesos no són determinants a causa del clavegueram de la zona i la salinitat de la platja. Aquest segon estudi amb georadar es farà en els espais municipals de la zona on s'ubica la sala multiusos i la zona verda al costat del jaciment. Posteriorment es farà "un full de ruta que ens permeti en 5-10 anys apostar per la declaració de primera categoria, el grau de protecció més important que és el Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)". Corvillo va concloure la seva intervenció explicant que aquesta aposta per la protecció patrimonial del conjunt arqueològic es combinarà amb la recerca arqueològica i la integració a la cultura cubellenca, amb projectes culturals, turístics i socials. Manuel Martínez (C's) va mostrar el seu suport al projecte i va recordar que si la prospecció determina "uns límits que pugui afectar a l'àmbit urbanístic que condiciona tota l'evolució urbanística del sector" caldrà tenir-ho en compte. Tanmateix, el representant del PSC, Jaume García, també va anunciar el vot afirmatiu "perquè és molt positiva". 

 

Aquest no va ser l'únic projecte relacionat amb el patrimoni de Cubelles que va veure la llum a la sessió plenària, ja que en la part informativa es va donar a conèixer l'aprovació inicial del projecte executiu d'urbanització de la plaça del Castell de Cubelles i el seu entorn, que ha redactat la Diputació de Barcelona a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL). L'Alcaldessa, Rosa Fonoll, va anunciar que es vol recuperar la plaça de prop de 850 m2, que va esfondrar-se en part l'any 2003 a causa d'uns aigüats. L'obra té un pressupost de gairebé 500.000€ i és previst executar-la el 2022. Ara es cerquen subvencions per finançar-la. 

Nou horari de l'espai d'esbarjo per a gossos

Amb l'unic vot en contra del grup de Ciutadans (C's), va prosperar la modificació del redactat de l'ordenança municipal de tinença d'animals de companyia. El regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, va explicar que aquest canvi responia a la necessitat de desvincular la normativa municipal de tinença dels animals de l'horari dels espais destinats als mateixos (art. 22), atès que "qualsevol modificació que es necessiti fer és un tràmit administratiu lent i farragós i el volem fer més àgil". D'aquesta manera, serà la regidoria mitjançant una resolució, amb els informes tècnics pertinents, qui determinarà l'horari de l'espai per a gossos del carrer Millera o de qualsevol altre. El nou horari d'ús s'escurçaria una hora al matí i una a la nit, tant en horari d'estiu com d'hivern, però "segueix sent prou ampli i el motiu és compatibilitzar-lo amb el veïnat, que en alguna ocasió han mostrat rebuig a la intal·lació". Així mateix va anunciar que s'ha demanat a la Mancomunitat Penedès-Garraf que lideri la redacció d'una ordenança comuna que unifiqui la normativa sobre tinença d'animals en tots els àmbits, tant en l'aspecte sancionador com de drets i deures de la ciutadania del Garraf i el Penedès. 

 

La regidoria de Turisme, Comerç i Fires va presentar a aprovació, rebent el suport unànime, dels dos festius locals per a l'any 2021, que seguiran vincultas a la celebració de la Festa Petita, 30 de juliol (Sant Abdó i Sant Senén) i a la Festa Major, el 16 d'agost (l'endemà de la Mare de Déu d'Agost). 

 

La part resolutiva es va completar amb el vot favorable de totes les forces municipals a la proposta d'adhesió a l'Associació de Defensa Forestal del Garraf (ADF). L'ADF Garraf està formada pels municipis de Vilanova i la Geltrú i Canyelles, té cost anual de 2.100€ i té com a finalitat la prevenció dels incendis forestals, la formació dels voluntaris i la reforestació de les zones boscoses de l'entorn, entre d'altres.

Cubelles torna a demanar el servei de 24h al CAP

En l'apartat de mocions dels grups polítics, tot el ple va donar suport a la reclamació al departament de Salut de la Generalitat de Catalunya per la recuperació del servei de 24h al CAP Cubelles. La regidora de Salut, Pilar Juste, va recordar que des del 2011, les retallades van suposar el tancament de l'atenció continuada de tota Catalunya, passant-se a fer les urgències als centres hospitalaris. Amb l'aprovació de la moció es demana, novament, "la reobertura de l'atenció nocturna al nostre CAP per una millor atenció als cubellencs i cubellenques", com va reclamar la titular de Salut. L'increment de població de l'estiu, la carència d'una xarxa hospitalària a la comarca i les contínues retallades de personal fan que el Garraf sigui una comarca especialment afectada. 

 

També va prosperar amb els vots favorables d'UC11, ERC, CeCP-ECG i la CUP, l'abstenció del PSC i el vot contrari de C's, la presentada per reclamar la creació al Congrés d'una comissió per esclarir els presumptes delictes de blanqueig de capitals i frau fiscal del rei emèrit, Joan Carles I.

 

En canvi, no va rebre els suports necessaris la moció per incrementar el control de les colònies de gats, amb els vots favorables de C's i JxCUB, l'abstenció dels regidors del PSC, Renata Bedós i Jaume García, i els vots en contra d'UC11, ERC, CeCP-ECG, CUP i la regidora socialista Núria Planas. El Govern, en paraules del regidor de Medi Ambient, Josep Maria Hugué, va argumentar el seu vot en tota la feina que es fa des de fa anys al municipi, en col·laboració amb les entitats de voluntariat Gats de carrer i Peluts de Cubelles, a les quals va agrair "l'enorme feina que fan". Cubelles va ser un dels municipis pioners en impulsar una colònia de gats de carrer, l'any 2014, i "treballa conjuntament amb la Mancomunitat Penedès-Garraf, a la qual destinem prop de 46.000€". Al 2019 es van destinar 3.400€ en esterilitzar gats, una xifra que en el pressupost 2020 es preveu doblar. 

 

Tampoc va aprovar-se la moció sobre la problemàtica de la xarxa de clavegueram proposant la seva immediata solució amb l'adopció de mesures, que només va rebre el suport de C's, les abstencions del PSC i JxCUB i els vots contraris de la resta de formacions del plenari. El Govern va recordar l'existència d'un Pla director aprovat pel Consistori, que preveu la inversió de més de 30 milions d'euros, i que va estretament lligada "al contracte de l'aigua, que està vençut des de l'any 2012 i pel qual estem estudiant quina és la millor solució", segons va informar Hugué

 

La darrera de les mocions que no va prosperar va ser que reclamava la instal·lació d'aixetes automàtiques a les dependències municipals, que només va tenir el suport del PSC, C's i JxCUB

 

 


  • Jaciment la Mota
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023