El Castell engrandeix el seu mobiliari tradicional agrícola amb la restauració d’una trepitjadora de raïm

12 de febrer de 2020


La recuperació ha anat a càrrec de l’empresa Triart 59 i ha tingut un cost d’uns 2.700 euros

El Castell de Cubelles compta amb un nou element mobiliari que ajuda a conèixer el passat agrícola de Cubelles i la funció de masia que va tenir l’edifici patrimonial en la seva darrera etapa. L’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, i la regidora de Cultura, Ester Soler, han recepcionat la trepitjadora de raïm restaurada per Triart 59. La peça, de la qual només es va trobar la part de ferro als baixos del Castell de Cubelles, és de la primera meitat del s. XX i s’utilitzava en substitució de la trepitjada humana tradicional.

 

Segons ha explicat el restaurador, Domingo Hernández, “s’ha hagut de fer tota la part de fusta, perquè només quedava el ferro”. La reconstrucció s’ha dut a terme a través de la documentació de màquines similars de l’època, que es va deixar de fabricar cap al 1950, quan es va mecanitzar. La trepitjadora substituïa la funció humana tradicional de trepitjar el raïm, amb la finalitat de separar la raspa del raïm. Després es portava a la premsa on s’extreia el suc. Pel restaurador, que ja va recuperar una pastera del s. XVII que es troba al Castell, la feina més complicada ha estat “reproduir les mides i l’alçada reals de la peça”.

 

L’Ajuntament de Cubelles va recuperant les peces antigues del món rural i agrícola del patrimoni local que ha anat trobant en edificis com el Castell de Cubelles. La restauració de la trepitjadora ha costat uns 2.700€ i es podrà veure en les visites que es fan habitualment al Castell de Cubelles.


Trepitjadora
  • Trepitjadora
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023