Cubelles comparteix les experiències endegades a la vila per a la recuperació de la memòria històrica

28 de novembre de 2019


El municipi dona a conèixer les principals accions dutes a terme els darrers anys durant la V Trobada d'Ajuntaments de la Xarxa Mai Més

L’Ajuntament de Cubelles segueix posicionant-se com un municipi referent en matèria de memòria històrica. El consistori, mitjançant la seva regidoria de Patrimoni local, liderada per la regidora Alexandra Corvillo, va prendre part, un any més, de la Trobada d'Ajuntaments de la Xarxa Mai Més, que enguany arribava a la seva cinquena edició i que se celebrava a Sabadell el 15 de novembre.

    

Al llarg de la seva ponència, el personal tècnic municipal va relatar les principals accions desenvolupades els darrers anys, com l’homenatge a les víctimes del darrer bombardeig franquista a Cubelles del gener de 1939; la col·locació d’una llamborda Stolpersteine davant del domicili de Josep Agustí, mort a Mauthausen, i la placa commemorativa dels 80 anys de l’afusellament de Joan Ivern Trillas; les accions executades en matèria de protecció del patrimoni (catalogació i impuls de la rehabilitació del fortí i del búnker), i les iniciatives de difusió endegades com la senyalització de la ruta de defensa de la costa, la documentació de les fortificacions oblidades de primera línia de mar, els itineraris impulsats en les jornades europees del patrimoni, les visites guiades al fortí i la publicació de diversos llibres mitjançant els premis d’investigació local, instaurats el 1989.

 

La trobada, impulsada per l’Amical de Mauthausen i la Xarxa Mai Més, també va recollir les experiències municipals de Terrassa i de Sant Fruitós de Bages. Posteriorment a les ponències es va procedir a una ofrena floral al monument alçat a Sabadell en homenatge als deportats als camps de concentració i extermini nazis.

 

L’Ajuntament de Cubelles forma part, des de l’any 2016, de la Xarxa Mai Més de l’Amical de Mauthausen. Arran d’aquesta adhesió, des del municipi s’han iniciat projectes com el viatge de l’alumnat de l’Institut Cubelles a Arles de Tec en el marc del projecte Buchenwald, on els estudiants rememoren la Ruta de l’Exili tot visitant les platges d’Argelers i el camp de concentració de Rivesaltes, la tomba de l’escriptor Antonio Machado i la Maternitat d’Elna, entre d’altres.


Moment de la ponència de Cubelles
  • Stolpersteine de Josep Agustí
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023