Restaurada una pastera del segle XVII-XVIII del Castell

9 d'agost de 2019


Tot i que originàriament podria haver estat fabricada per la fermentació de masses, aquest podria haver estat utilitzada per tintar pells

El Castell de Cubelles va rebre el passat 8 d’agost la pastera de fusta restaurada del segle XVIII, que estava a la planta baixa de l’edifici. El moble estava en mal estat i tenia infecció per corcs. L’Alcaldessa de Cubelles, Rosa Fonoll, i personal de la regidoria de Cultura han estat els encarregats de fer la recepció d’aquest primer moble restaurat que a partir d’ara decorarà l’espai, en les visites que es porten a terme a l’edifici patrimonial.

 

La restauració del moble ha anat a càrrec de Domingo Hernandez, de l'empresa “Tree art 59”, afincat a Cubelles, si bé el taller on s’ha restaurat la peça es troba a Rodonyà. Segons, Hernandez, que ha comptat amb l’ajut del seu fill, tot i que la funció principal d'una pastera era l'elaboració masses per fer pa o altres elements que necessitessin fermentar abans de passar pel forn, creu que “durant un temps aquest moble també el van usar per a treballar les pells”. Aquesta conclusió ha arribat després de trobar una gran quantitat de greix i tints de diferents colors en el seu interior. Sobre la datació del moble, la forma de les potes i la fusta emprada el porta a calcular que és anterior a les habituals que ha restaurat, més senzilles i de formes més rectilínies.

 

En la restauració ha estat necessària la substitució d'algunes peces que estaven molt malmeses per unes de noves. Per mantenir la genuïnitat del moble, aquests elements es poden diferenciar pel seu color.


Rosa Fonoll s'ha mostrat contenta per “poder anar recuperant part del patrimoni cultural i a més poder donar al Castell elements originals”.


Restauració pastera castell
  • Restauració pastera castell
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023