Endesa comença a enderrocar la xemeneia de la Tèrmica

11 de juliol de 2018


Les tasques de demolició s'allargaran uns 5 mesos



Endesa, dins del procés de demolició i desmantellament gradual, selectiu i ordenat de l’antiga central tèrmica de Foix, va iniciar l’11 de juliol l’enderroc de la xemeneia, un dels elements més singulars i visibles del complex. La demolició, que és previst que duri cinc mesos, es realitzarà mecànicament i amb l’ajuda d’un robot que es controla de forma remota. D’aquesta manera, el procés de desmantellament de la instal·lació –que va començar el març de l’any passat–  avança fins al 65%.

 

Fernando Jover, cap de les obres de desmantellament, ha explicat que el protagonista de la demolició és un robot de grans dimensions, de cinc braços, amb control remot que es recolza sobre la coronació de la xemeneia, situada a 175 metres d’altura. Els quatre operaris del robot es situen sobre una plataforma de treball autodescendent situada a dos metres per sota de la coronació, des d’on es realitzen les maniobres necessàries per tal que la màquina trepi el fust –part de la columna entre la base i la coronació– i projecti els elements enderrocats cap a l’interior de la xemeneia. Altres dos operaris controlen el robot de forma remota des de baix. Abans de poder realitzar aquests treballs, que executa una empresa alemanya per primera vegada en una xemeneia a Catalunya, ha estat necessari preparar l’estructura i desmuntar-ne la part interior refractària.

 

La central, que va tancar el juny del 2015, tot i que no donava servei des del 2010, va començar la demolició i desmantellament el març de l’any passat i fins ara ja s’han enderrocat diverses instal·lacions associades a l’edifici industrial: naus, tallers, magatzems, torres d’il·luminació, precalentadors, el conducte de la xemeneia i els dipòsits de fuel que hi ha al costat de la subestació de Foix, a la zona de Mas Xinxola. Paral·lelament a l’esfondrament de la xemeneia, i dins també de la primera fase d’obres –que inclou totes les estructures sobre la cota 0 del terreny– s’està enderrocant la nau de turbines i la caldera; mentre que quedaran pendents l’edifici d’oficines i l’antic menjador.

 

En una segona fase es preveu la demolició la casa de bombes i simultàniament es procedirà si es necessari a la remediació del sòl amb una tècnica que retornarà el terreny a les seves condicions inicials, sense rastre de l’activitat industrial que durant 34 anys s’ha dut a terme en aquest emplaçament. Totes tres operacions es realitzaran d’acord amb un Pla de Vigilància Ambiental amb l’objectiu de garantir la gestió correcta dels residus originats, així com les mesures de prevenció necessàries per minimitzar l’impacte ambiental de l’obra. En total, les obres tenen un pressupost superior als 4,7 MEUR.

Dia històric per Cubelles

Rosa Fonoll, l’Alcaldessa de Cubelles, va qualificar la jornada com a “històrica”, perquè l’enderroc de la xemeneia suposa iniciar visualment el compte enrere per a la desaparició de la indústria elèctrica. Preguntada pel futur dels terrenys, Fonoll va recordar que “els propietaris de l’espai que ocupa la Tèrmica és Endesa i hauran de ser ells qui determinin quins usos colen donar a l’espai”. La companyia elèctrica ha manifestat, tant a nivell privat com de forma pública, la seva intenció de reurbanitzar la zona, però l'Alcaldessa ha recordat que “no existeix cap projecte en ferm al respecte” i reconeix que al Govern municipal li agradaria que tinguessin relació “amb els usos comercials i industrials, en consonància a la futura instal·lació d’un càmping de luxe a la zona i en benefici de la societat cubellenca”.


  • RdP xemeneia Tèrmica
  • Fernando Jover, cap obres Tèrmica
  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023