El Garraf inicia l’execució del projecte ‘Camins, patrimoni i natura’

1 de desembre de 2017


Els fons europeus FEDER finançaran l’adequació dels jardins de Can Travé i d’altres iniciatives comarcals

Després d’haver treballat conjuntament la proposta finalment seleccionada del projecte Garraf: camins, patrimoni i natura en els fons europeus FEDER, els sis ajuntaments del Garraf i el Consell Comarcal han signat els convenis de col·laboració en un acte conjunt, aprofitant la celebració del Consell d’Alcaldies. Els diversos plens municipals aniran aprovant aquests convenis que estableixen la col·laboració i els acords que han de permetre executar el projecte.

 

Per primer cop els ajuntaments i el consell comarcal compartiran un projecte comú seleccionat pel cofinançament dels fons FEDER, que permetrà desenvolupar vuit projectes locals i quatre projectes comarcals, relacionats amb la recuperació o creació d’espais amb valor patrimonial, cultural o natural. Els projectes impliquen una inversió de 2.343.716,19 euros, dels quals el 50% va a càrrec de fons europeus.

 

El projecte Garraf: camins, patrimoni i natura inclou les següents intervencions locals: 

 • Adequació dels jardins de Can Travé a Cubelles
 • Mirador de Montserrat a Canyelles
 • Rehabilitació de la Platja Llarga
 • Senyalització de rutes patrimonials i el camí Pedalable a Vilanova i la Geltrú
 • Creació del Centre d’Interpretació dels Americanos i la museïtzació del Castell de Ribes a Sant Pere de Ribes
 • Creació del centre de visitants de Can Milà a Sitges

 

Les intervencions comarcals són:

 • Creació de la Ruta Patrimonial del Garraf
 • Aplicació de les noves tecnologies a la promoció de les actuacions
 • Campanya de promoció de la destinació
 • Actuacions de suport a l’execució del projecte (pla de comunicació de les accions)

Estat de les actuacions

En aquests moments, algunes de les actuacions ja es troben en una fase avançada. Una de les que es troba a punt de finalitzar el seu projecte executiu, és l’adequació del jardí històric de Can Travé. Tant els espais enjardinats com els diferents elements arquitectònics decoratius necessiten una actuació per tal de recuperar-los -ja que molts d’ells es troben en un estat de degradació molt avançat- i que puguin esdevenir un element d’atracció de visitants. Les actuacions a realitzar són la reparació dels elements arquitectònics dels jardins i de les seves instal·lacions per a obrir aquest espai a l’accés públic, junt a l’adequació de la il·luminació.

 

La diagnosi per crear una Ruta del Patrimoni a la comarca, impulsada pel Consell Comarcal del Garraf, està en procés de licitació i es preveu l’inici de la redacció del projecte per finals de l’any. Aquesta proposta permetrà unir els municipis donant valor als espais naturals i passant pels espais d’interès cultural, amb un relat comú a les accions de difusió i promoció turística que es desenvoluparan en accions posteriors. Aquesta ruta pretén aprofitar els treballs ja executats i altres infraestructures per a optimitzar-les, i també identificar espais d’interès paisatgístic que poden esdevenir un mirador comarcal.

 

Una altra actuació que es troba en un estat avançat és la creació d’un mirador al municipi de Canyelles, el Mirador de Montserrat. Amb aquesta proposta, l’ajuntament de Canyelles vol millorar un espai del municipi amb una intervenció paisatgística per recuperar un espai obsolet. Aquesta intervenció permetrà disposar d’un mirador del Parc d’Olèrdola que també sigui una porta d’entrada a l’espai natural, amb un aparcament per a visitants, plafons informatius i una àrea de descans com a confluència de rutes de senderisme, amb zones de pícnic, espai infantil i zones d’ombra.

 

Finalment, l’actuació de recuperació de la Masia de Can Milà a Sitges també està en fase de redacció del projecte executiu per a recuperar aquest equipament com a centre de visitants i per a la gestió de la infraestructura turística: oficines de l’Agència de Promoció Turística de Sitges, Oficines d’Informació Turística, espai per a la informació i comunicació interactiva i un espai polivalent per a exposicions presentacions, actes, etc. Aquest projecte es vertebra en 2 eixos: les actuacions físiques de restauració dels edificis existents i de nova construcció, la dotació d’equipament mobiliari i informàtic, i l’arranjament exterior i aparcament i, en segon lloc, les actuacions per a la creació d’eines i continguts digitals per al coneixement i informació de la ciutat i el territori.

Reunió amb Martí Pujol, vicepresident tercer de la Diputació

En el marc del Consell d'Alcaldies celebrat ahir es van abordar altres projectes d'àmbit comarcal, com el Pacte per l'ocupació al Garraf. Montse Parramón, de l’empresa Dalleph, va presentar la proposta del Pacte, que té la voluntat consensuar i gestionar polítiques de foment de l’ocupació al territori.

 

En el marc d’aquest projecte s’han realitzat reunions i trobades amb representants polítics i tècnics dels ajuntaments de la comarca, representants dels sindicats i de les empreses, així com membres del NODE Garraf, Agència de Desenvolupament Econòmic del Garraf. La presentació i debat d’aquesta iniciativa continuarà durant els propers mesos, en Consell d’Alcaldies i també en reunions amb altres col·lectius i gestors per l’ocupació al territori com centres educatius, Mancomunitat Penedès Garraf, etc. 

 

Així mateix, el vicepresident tercer de la Diputació de Barcelona, Martí Pujol, va assistir a la trobada per presentar el programa complementari de reforma i millora d'equipaments local. Aquest està 

dotat amb 30 milions d'euros per a contribuir al sosteniment de les despeses derivades de les obres i/o actuacions de reforma, millora i manteniment d’equipaments locals en els àmbits de la seguretat, l’accessibilitat i l’eficiència energètica. El programa té una línia de suport al finançament d’obres i/o actuacions de reforma, millora i manteniment d’equipaments culturals. Els municipis i les entitats municipals descentralitzades disposen fins al 15 de desembre per fer la sol·licitud dels ajuts, i Cubelles està ultimant propostas de millora del Centre Social i de rehabilitació de Can Travé.


Jardins Can Travé

 • Consell d'Alcaldies
 • Icone facebook
 • Icone impressora