Presentada la Història Gràfica de Cubelles 1970-2000, dels Amics del Castell
7 de maig de 2003
La publicació compta amb el suport de l´Àrea de Cultura de l´Ajuntament de Cubelles, i a la presentació, a més dels autors, hi van prendre part el regidor de Cultura i Joventut, Joan Albet, i l´Alcalde de Cubelles, Josep MarcillasEl passat 1 de maig va tenir lloc, al Cinema Mediterrani, la presentació del llibre "Història Gràfica de Cubelles 1970-2000", editat pel Grup d´Estudis Cubellencs Amics del Castell. L´obra, coordinada per Antoni Pineda i Joan Vidal, i que ha comptat amb la col·laboració de Francesc Xavier Puig Rovira, Núria Fonoll i Xavier Martínez, es va presentar davant d´una sala d´actes plena de gom a gom.
La "Història Gràfica de Cubelles 1970-2000" és la continuació de la publicada per Pineda i Vidal a la dècada dels 90, i que portava per títol "Història Gràfica de Cubelles 1900-1970". Francesc Capdet, secretari del Grup d´Estudis Cubellencs Amics del Castell, va ser l´encarregat de fer la presentació de l´obra, que va comptar amb la presència del regidor de Cultura i Joventut, Joan Albet, i l´Alcalde de Cubelles, Josep Marcillas, com a organisme col·laborador de l´edició de luxe del volum. També van assistir a l´acte el representant de la constructora cubellenca RP Propertires, Claude Bernard Artinian, i el director de la Caixa del Penedès de la vila, Josep Fillat, com a patrocinadors del llibre.
En la seva intervenció, Joan Albet va destacar la importància de la "tasca dels Amics del Castell, en la recuperació històrica de la nostra vila" i va assegurar que la "regidoria de Cultura aposta per aquest tipus d´activitats, com hem demostrat amb la publicació de la Beca d´Investigació Local, com a element de recuperació històrica". Albet, va obrir l’acte fent referència al significat de la Diada de Sant Jordi, al voltant de la qual s’estructura la Setmana Cultural. Per Albet "la festa de Sant Jordi té unes connotacions molt clares que passen per l’exaltació dels valors humans com ara l’amor, la cultura i el país, que es veuen reflectits en les roses i els llibres”. A més, va afegir que “és significatiu que un acte d’aquestes característiques aplegui a tanta gent”, ja que la sala estava plena de gom a gom. El regidor de Cultura va recordar que durant la Setmana Cultural de Cubelles 2003 s’han presentat dues obres més com són la publicació del premi d’Investigació Local Vila de Cubelles “Un pas per la Guerra” de Neus Capdet i Anna Garcia, i el “Segon Recull de Contes Víctor Alari” de Ràdio Cubelles.
Els autors, per la seva banda, van anar desglossant l´estructura del llibre, en que Francesc Xavier Puig Rovira s´ha encarregat dels capítols sobre l´expansió urbanística de Cubelles (capítol 1) i la vida política local (capítol 2). Puig Rovira apuntava que "en aquest llibre són més importants les fotografies que el text". De fet, ha assenyalat que "és el text el que acompanya les fotografies i no al revés com passa als llibres d’història". També ha dit que "el llibre està elaborat des de la proximitat en el temps i l’espai".
Núria Fonoll, que malgrat estar afincada a Menorca segueix fent palesa la seva estimació i dedicació per la història del seu poble natal, ha estat l´encarregada de la redacció del capítol número 5 dedicat a la Cultura i les Festes Populars. Fonoll apuntava que "les noves tecnologies com ara internet m’han permès escriure sobre el capítol de festes i activitats culturals que he viscut molt de prop". Per la seva banda, Xavier Martínez ha estat l´encarregat d´escriure el capítol dedicat als esports de Cubelles (cap. 4). El vice-president del Grup d’Estudis Cubellencs Amics del Castell explicava que "imatges i paraules s’han combinat en un joc de regles no escrites i en una partitura dictada a voltes pel cor i voltes per la raó".
Finalment, cal destacar la figura dels dos autors principals de l´obra, l´Antoni Pineda i el Joan Vidal. El primer ha portat a terme tota la tasca de recopilació fotogràfica, tant entre el seu arxiu personal com entre diverses persones de Cubelles, com al fotògrafa Montse Torrado, que han col·laborat cedint imatges. El fotògraf cubellenc va destacar la "dificultat de completar la història gràfica de Cubelles, degut al creixement demogràfic tan important que ha experimentat la vila en els últims anys. Això, ha afegit, ha portat noves pautes de comportament en la vida quotidiana, en l’ensenyament, en els esports...”. "La meva afició a la fotografia", diu Pineda, "m’ha portat a apropar-me dia a dia a les imatges de Cubelles des dels inicis dels anys 70 i fins al 2000".
Per la seva banda, Joan Vidal, president de l´entitat, ha portat a terme la tasca de coordinar els textos, escriure els peus de foto i redactar el contingut dels capítols 3, dedicat a l´ensenyament, i del 6, que recull els esdeveniments diversos. Vidal explicava durant la presentació "que una imatge val mes de mil paraules i, tot i que ara no té un gran valor històric, sí el tindrà d’aquí uns anys". Al mateix temps afegia que "el treball queda completat amb una cronologia dels fets destacats des de l’any 1970 fins el 2000". El president dels Amics del Castell també va voler destacar que el pròleg ha estat realitzat per Albert Manent, escriptor i director del Centre d’Història de Catalunya, que manté una relació cultural amb el Grup d’Estudis Cubellencs Amics del castell.
L´acte va cloure amb la intervenció de l´Alcalde de Cubelles, Josep Marcillas, que va felicitar als autors per "l´excel·lent feina feta" i va destacar que "aquestes publicacions locals que parlen sobre la història, la cultura i la geografia ajuden a millorar el coneixement del municipi contribuint a la identificació amb el poble". L’alcalde de Cubelles reconeixia la gran feina que l’entitat havia realitzat per portar a terme aquest recull gràfic i al mateix temps felicitar als autors de l’obra, donant a conèixer el llibre com una excel·lent eina històrica de la vila per a les generacions futures.

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles