Més de 3.000 persones viuen el Xató als Mercats de Barcelona

30 de novembre de 2005



Més de 3.000 persones van sadollar-se de Xató i del tipisme de les ciutats i pobles de la Ruta del Xató. Va ser dissabte passat, 26 de novembre, al Mercat de Sant Antoni de Barcelona amb motiu de la presentació de la Ruta del Xató en el marc del programa “Cuines de Catalunya” que organitza Mercats de Barcelona dins l’Any de la Gastronomia. L’acte va començar a 2/4 d’11 del matí amb l’obertura dels estands que els 9 patronats de turisme que integren la Ruta (el Vendrell, Sitges, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Sant Pere de Ribes, Cubelles, Cunit, Calafell i Canyelles) van situar a un dels quatre patis exteriors del Mercat de Sant Antoni per promocionar el turisme d’aquestes nou poblacions de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf.
A les 11 va tenir lloc la primera actuació del matí a càrrec de la Murkutú Batukada de Sitges. Aquest grup va protagonitzar un petit cercavila des de l’antiga fàbrica de cervesa Moritz, de la ronda Sant Antoni, fins al Mercat per atraure els vianants i veïns del barri.
Des d’un escenari muntat per l’ocasió, Virtu Morón, periodista de TVE a Catalunya, va fer la presentació de la festa al llarg de tot el matí, entrevistant a personatges relacionats amb l’activitat: Josep Amigó, representant del Gremi d’Hostaleria de Sitges; Adolf Montoliu, regidor de Promoció Econòmica de Vilanova i la Geltrú; Lluís Martín, regidor de Promoció Econòmica del Vendrell; Gabriel Serrano, regidor de Turisme de Sitges; Àgueda Valenzuela, presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat de Sant Antoni; Pere Tàpias, ambaixador de la temporada 2005-2006 de la Ruta del Xató; Miquel Fraire, membre de la Comissió de Balls Populars de Sant Pere de Ribes; Antoni Hill “Tonet”, director de la Coral de Canyelles; Joan Escardó, en nom de la Coral de Cunit; i Oriol Balaguer, mestre xocolater calafellenc reconegut internacionalment.
Intercalant-se amb les entrevistes, van fer diverses actuacions els diferents elements de cultura popular i tradicional de les nou poblacions de la Ruta del Xató. Concretament ho van fer la colla de Bastoneres de Cubelles; el gall Tomasot i la gallina Ballarica, peces de bestiari festiu de Vilafranca del Penedès; els Falcons de Vilanova; la violoncel•lista Eulàlia Guasch, del Vendrell, que va interpretar “El Cant dels Ocells” tan vinculat al mestre Pau Casals; la carnavalera Murkutú Batukada de Sitges; el grup de tabals dels Diables de Cunit; els Gegants de Canyelles, el ball de Pastorets de Sant Pere de Ribes; i Esbart Dansaire de Calafell, que en les seves diverses actuacions al llarg del matí van arrencar els aplaudiments del nombrós públic que va anar desfilant al llarg del matí.
Cap a 2/4 d’1 es va fer la presentació oficial de la Ruta del Xató a càrrec d’Ignasi Fina Sanglas, regidor ponent de Salut Pública de l’Ajuntament de Barcelona i membre de l’IMMB; de Jordi Torradas, gerent de l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona; i de Joan Olivella, alcalde de Calafell; Josep Marcillas, alcalde de Cubelles; i Dolors Carreras, alcaldessa de Cunit, que ho van fer el nom de tots els municipis de la Ruta del Xató.
Tot seguit es van començar a servir les degustacions de Xató per a tots els assistents. Se’n van consumir més de 700 racions, acompanyades amb una copa de vi de la DO Penedès i amb les postres típiques de les poblacions de la Ruta: els Bufats del Vendrell, les Escumes de Sitges, les Catànies de Vilafranca del Penedès, les Llunes de Vilanova, els Petons de Cubelles, els Garrofins de Cunit, els Cossetans de Calafell i la Coca de Canyelles.

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023