Falcons pelegrins niden a la Tèrmica

25 de juny de 2008


Un falcó instal·lat a la Sagrada Família de Barcelona s’ha traslladat fins a Cubelles buscant una parella, que ja ha donat tres cries



Fa uns mesos els mitjans de Comunicació es feien ressò que un falcó pelegrí havia traslladat el seu niu del campanar de Sant Bartomeu de la Sagrada família de Barcelona a la Central Tèrmica de Cubelles. Tècnics del Departament d’Agricultura, Alimentació, i Acció Rural van informar a l’Ajuntament de Cubelles i a la Central que el falcó havia trobat parella i que volava al voltant de la Tèrmica, i van demanar permís per instal·lar una caixa niu perquè nidessin i el resultat ha estat el naixement aquesta setmana de tres cries.
 
El falcó pelegrí mascle, se la pogut ubicar per l’anella identificadora que se li va col·locar al néixer, i se sap que pertany a una família de falcons pelegrins que forma part de programa del Pla de reintroducció d’aquesta espècie iniciada al 2005. Tot i que hi ha vàries espècies, el falcó pelegrí és el més representatiu i famós. Presenta una àmplia distribució i és l'espècie més utilitzada en falconeria. Disposen d’ales fines i força accentuades que els permeten assolir velocitats extremadament elevades. Està especialitzat en la caça d'ocells, que captura mitjançant un ràpid vol en picat. Les seves preses solen ser aus, de grandària variable ja que cacen des de coloms fins a ànecs però sempre preses en vol, pel contrari el falcó segurament s'estavellaria contra el terra.
 
Quan es llencen en picat amb les ales gairebé plegades poden arribar als 300 quilòmetres per hora, el que el converteix en l’animal més veloç del planeta. Després, clava les potents urpes sobre la presa, o simplement la colpeja sense clavar. El falcó és un au rapaç de dimensions mitjanes, d’uns 40 cm. de llarg i gairebé d’un metre d’envergadura. El mascle pesa entre 500 i 800 grams; les femelles, que solen ser més grans pesen entre 900 i 1200 grams. És un au que s'ha adaptat a la vida en grans ciutats, com ho demostra que el falcó que s’ha instal·lat a la Tèrmica prové de la Sagrada Família de Barcelona. Precisament, la capital catalana compta des de 1999 amb un projecte per a reintroduir el falcó pelegrí a la zona urbana per a controlar la població de coloms en aquesta ciutat. Aquesta mesura no ha estat del tot efectiva, però el que sí que ha aconseguit és la reintroducció del falcó a sòl urbà, que fins a mitjan anys setanta vivia a la ciutat comptal. Solia instal·lar-se a les teulades dels edificis gòtics i modernistes de la ciutat. Des de dalt de campanars com el de Santa Maria del Pi o des les torres de la Sagrada Família, el falcó es llançava en picat per caçar coloms, garses o qualsevol ocell desprevingut. Durant la dictadura franquista, l'administració va incentivar la caça legal d'aquesta espècie d'ocell fins a fer-lo desaparèixer de Barcelona. El furt d'ous i pollets per a col·leccionistes i falconers i la persecució directa dels criadors de coloms també van accelerar-ne la desaparició total.
 
Actualment és una espècie protegida per la legislació nacional, estatal, europea i per convenis internacionals. Durant aquests mesos de primavera i d'inici d'estiu, surten a volar una o dues vegades al dia, per tant des de la zona propera a la Central Tèrmica cubellenca, amb una mica de sort, podrem divisar el vol elegant d’aquesta au rapaç que ha decidit instal·lar-se a casa nostra.

  • Icone facebook
  • Icone impressora
Logotip CC Ajuntament de Cubelles
  • Plaça de la Vila, 1
  • 08880 Cubelles
  • Fax 938951023