Albert Manent aposta per una actitud optimista sobre el futur de la llengua catalana
11 de març de 2003
La conferència, organitzada per l´entitat "Amics del Castell" va comptar amb la presència de l´ex-conseller de Cultura de la Generalitat, Max CanerL’escriptor i activista, Albert Manent; una de les figures literàries més singulars d’aquests cinquanta anys va oferir dilluns, 10 de març una conferència sobre la repressió de la llengua catalana. L’acte, organitzat per l’associació d’estudis cubellencs Amics del Castell, va comptar amb una sala ben plena i un públic que en el torn obert de paraules va manifestar la seva inquietud per la llengua.
Joan Vidal, president dels Amics del Castell va ser l’encarregat de presentar l’acte i va descriure a Manent com “un personatge que ha dedicat pràcticament la totalitat de la seva vida al servei de Catalunya i fill de Marià Manent, un dels poetes més reconeguts del s. XX. Albert Manent és escriptor i activista”.
Albert Manent va explicar els vincles d’amistat que té amb l’entitat “Amics del Castell” i després va iniciar la conferència en la què va destacar “la quantitat de lleis i maniobres repressores de genocidi lingüístic i cultural que ha hagut de patir la llengua des d’abans de l’any 1714”. De fet, l’escriptor va destacar les dues dictadures que el país va patir al segle XX, una que va durar 8 anys i un altre que en va durar 37. Malgrat tot això, apuntava Manent “el català continua existint i donarà molta guerra encara”.
“Amb una postura molt optimista” Albert Manent creu que “el català té una vitalitat encara que tingui iots de castellano-parlants o d’arabo-parlants com passa als Estats Units”. “No per això", va afegir, “ens hem de desesperar i fer el pessimista com fan alguns articulistes”. Manent està convençut que “el català és la llengua comuna i de relació”. I que “gràcies a la recuperació de l’autonomia, encara que no sigui suficient; i de les llibertats democràtiques, la llengua ha anat agafant més espais i un prestigi”.
Per a l’escriptor, “el català no és pot imposar, s’ha de voler aprendre”. I va recordar que “el llarg procés del franquisme ens va fer molt de mal”.
Per la seva banda, Max Caner, ex-conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya des de l’any 1980 al 1984 ha assegurat que “des de l’any 1980 fins ara hi ha moltes coses que hem guanyat com ara l’ús oficial de la llengua, un ensenyament en català, la retolació en català entre d’altres”. L’ex-conseller reconeix que “això no és suficient” i que “hi ha coses que s’han aturat. Cal tenir en compte els canvis importants de població i les circumstàncies polítiques que no ens han fet difícil anar cap a on voldríem”. Tot i amb això, ha mostrat una posició optimista, assenyalant que “si s’esmenen les coses que no van bé tot anirà endavant”.
L’alcalde de Cubelles, Josep Marcillas va mostrar el seu agraïment a l’entitat Amics del Castell, “per haver portat a Cubelles un personatge com és l’escriptor català Albert Manent, que ha tingut la capacitat de fer reflexionar al seu públic i d’apropar un temps de crisis en el què el català va haver de sobreviure en una època de repressió”.
Finalment, Albert Manent va mostrar el seu agraïment per la rebuda que li feien a Cubelles. Manent va rebre diversos regals, entre ells un Charlie Rivel i uns gegants de Cubelles de plom.

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles