Joan Soler- Jové vol commemorar l’any que ve els 50 anys de l’arribada de Charlie Rivel a Cubelles
25 de maig de 2004
Per a l’artista, especialitzat en la figura de Charlie Rivel, “aquest personatge és irrepetible per la seva construcció personal, amb aquella samarreta llarga vermella que li arribava fins els turmells i aquell nas quadrat vermell, fet per un llauner de Munic”.El pintor especialitzat en la figura de Charlie Rivel, Joan Soler- Jové vol que es commemori l’any que ve els 50 anys de l’arribada de Charlie Rivel a Espanya. De fet, tot i que Charlie Rivel va néixer a Cubelles un 23 d´abril de 1896, en plena gira del circ dels seus pares, no va ser fins l´any 1954 —ara fa 50 anys— que l´artista va visitar la vila per primer cop. Charlie Rivel és per a Cubelles un autèntic símbol. El pallasso és present al municipi amb el nom d´un carrer i d´una escola, un monument, un gegant fet amb motiu del seu centenari, un museu, i també en una modalitat del concurs de contes Víctor Alari.
Soler-Jové, homenatjat darrerament per la Fira del Circ de Catalunya “Trapezzi” per ser l’artista català que major cura ha tingut per l’espectacle circense, per la temàtica dels pallassos i especialment per la figura de Charlie Rivel, recorda que quan va conèixer a Josep Andreu Lassarre ara fa 50 anys, durant la seva arribada a Catalunya, el va “copsar el seu personatge, la seva manera de fer, el seu llenguatge mut i la seva mímica, com es feia entendre i feia riure a tots”.
Per a Soler-Jové, “el seu personatge és irrepetible per la seva construcció personal, amb aquella samarreta llarga que li arribava fins els turmells; aquell nas quadrat vermell, fet per un llauner de Munic”.
“Jo sempre dic que Cubelles estarà sempre amb deute amb ell. Ell va tenir la sort de néixer a Cubelles, però els cubellencs també van tenir la sort que ell naixés al municipi... per moltes coses que s’han fet: un col·legi, un carrer, el petit museu... però s’haurien de fer més coses”. De fet, ha dit que “de la darrera etapa del segle XX és el personatge més important que ha tingut Cubelles. Algú pot pensar que només és un pallasso; és cert, però es tracta d’un pallasso que té un renom internacional. I és tan important com si hagués estat un metge, un científic o un literat”.
Per al pintor especialitzat en la figura del clown cubellenc “si el personatge d’ell em va provocar és senzillament per aquest mimetisme que tenia, per aquests silencis tan prolongats”. Soler- Jové assegura que “de mica en mica va néixer una amistat i una simpatia mútua”. També recorda que li deia Charlie Rivel dels seus dibuixos. “Deia que no estaven acabats. Jo li responia que no els acabaria perquè això ho ha de fer el que mira, l’espectador. També li deia que ell tampoc acabava la seva feina quan actuava, amb la seva insinuació la gent responia”.
Soler- Jové va escriure el seu primer llibre dedicat a la figura de Charlie Rivel l’any 1976, en motiu de la commemoració del 80 aniversari del pallasso. “Va ser un llibre dedicat a la seva figura amb dibuixos meus i amb la col•laboració de més d’una seixantena d’escriptors d’arreu d’Espanya; des de Camilo José Cela fins a Espriu van escriure paraules en aquest llibre”.
“Amb això”, insisteix l’artista, “vull dir que vaig provocar una mica que el personatge que estava quasi oblidat tornés a reviure’l una mica. A més vaig proposar a l’Ajuntament d’aleshores que li lliuressin el 14 d’octubre la medalla d’or de la vila. Ell va estar molt content i crec que se li va començar a fer justícia al seu personatge, obra i vida”.
Soler Jové va escriure un segon llibre amb imatges del pallasso després de la seva mort, que va ser presentat a la plaça de la vila. Es van recitar alguns dels poemes al cementiri de Cubelles, que van ser amenitzat amb la trompeta de Rudi Ventura.

Ajuntament de Cubelles
- Plaça de la Vila, 1
- 08880 Cubelles